Terneuzen diep verdeeld over proef basisinkomen (video)

Terneuzen diep verdeeld over proef basisinkomen (video)
Terneuzen diep verdeeld over proef basisinkomen (video) © OZ
Proef bijstandsuitkeringen Terneuzen 1

Werk zoeken

TERNEUZEN - Idee is dat mensen in de bijstand, wetende dat de opbrengst van een baan niet meer wordt verrekend met de uitkering, in beweging komen en toch weer werk gaan zoeken. 
Experiment
Het gaat om een proef met twintig mensen, die al langer dan vier jaar in de bijstand zitten. Deelname is vrijwillig. "Het is een experiment. We moeten afwachten of die mensen die al jaren geen baan hebben kunnen vinden, nu wel aan de slag gaan", zegt D66-raadslid Charles ten Hengel, zelf fervent voorstander van het experiment.
Proberen
Volgens D66'er Ten Hengel is de proef het proberen waard. "Alles wat we tot nu toe voor langdurig werklozen hebben geprobeerd, heeft in ieder geval niets opgeleverd."
Proef bijstandsuitkeringen Terneuzen 2
Verdeeld
De gemeenteraad van Terneuzen is in twee kampen verdeeld over het voorstel. Bij het stemmen zou het ongeveer gelijk op kunnen gaan. De raad wil donderdag de knoop doorhakken tijdens de maandelijkse gemeenteraadsvergadering.
Basisloon of gift
Fracties zijn ook verdeeld over de vraag in welke vorm je die maandelijkse uitkering van 1.000 euro moet gieten. In het voorstel wordt gesproken over een gift aan de uitkeringsgerechtigden. Probleem is dat deelnemers dan belasting over het bedrag zouden moeten betalen. Een basisloon zou een betere oplossing zijn.