Bergmann betuigt spijt: ik had raad moeten informeren

MIDDELBURG - Het spijt burgemeester Bergmann van Middelburg dat de gemeenteraden niet eerder op de hoogte waren van de problemen bij de veiligheidsregio. In een nieuw geval zou hij het anders aanpakken, zei Bergmann in een debat in de gemeenteraad.
Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg
Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg © Gemeente Middelburg
ITEM Bergmann excuses
Ziek gemeld
In juni heeft directeur Gerrie Ruijs zich ziek gemeld nadat een rapport was uitgelekt over haar functioneren. Volgens de Commissie Demmers, die onderzoek deed naar het functioneren van Ruijs, zouden medewerkers onder meer door Ruijs worden bedreigd en geïntimideerd. Sinds de ziekmelding van Ruijs is Elie van Strien waarnemend directeur van de organisatie.

Lees ook:
- Gerrie Ruijs (VRZ): 'Ik ben heel erg geraakt'
- Vijf verwijten aan adres Veiligheidsregio-directeur Gerrie Ruijs

Niet op de hoogte
De gemeenteraden waren nog niet op de hoogte van de problemen bij de veiligheidsregio toen het rapport uitlekte. De SP wilde destijds weten of de burgemeesters en wethouders wel wisten wat er speelde, zeker omdat burgemeester Bergmann in het bestuur zit van Veiligheidsregio Zeeland.

Interpellatiedebat
In december diende de SP een verzoek in tot het interpellatiedebat dat vanavond is geweest. De SP wilde dat de "doofpot" zou worden opengebroken.

Geen inzage
Dat burgemeester Bergmann nu spijt betuigd over de informatievoorziening rond dit debacle, betekent overigens nog niet dat de vertrouwelijke stukken nu wel openbaar worden gemaakt. Het Algemeen Bestuur van de VRZ heeft eerder al besloten dat er geheimhouding op deze stukken zit. Bergmann gaat dit wel opnieuw aankaarten in het bestuur.

Motie van wantrouwen
De SP diende aan het einde van het interpellatiedebat een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Bergmann. Alle andere partijen in de gemeenteraad stemden daar niet mee in zodat de SP daarin alleen stond.
ITEM SP VRZ