Forum voor Democratie wil einde aan pesterij van Zeeland

Thierry Baudet
Thierry Baudet © OZ

Doodzonde

VLISSINGEN - Het Forum voor Democratie is opgericht door een van de initiatiefnemers van het referendum over het verdrag met Oekraïne. Lijsttrekker Thierry Baudet wil nu ook de landelijke politiek in en zijn partij staat in de peilingen op één zetel. Behalve een visie op Europa, heeft Baudet ook nagedacht over Zeeuwse problemen. Zo vindt hij het doodzonde dat mensen uit Zeeland wegtrekken.

Technische universiteit

"De dynamiek moet terug in de Nederlandse samenleving en ook in Zeeland", zegt Baudet. "Er is te weinig ruimte om een eigen onderneming te beginnen. Dat is één van de redenen dat allerlei mensen wegtrekken uit Zeeland." Hij omarmt het Zeeuwse plan voor een technische universiteit. Met zo'n bèta-college wil Zeeland zorgen voor goed opgeleide mensen voor Zeeuwse bedrijven en nieuwe inwoners.
ITEM Thierry Baudet

Kerncentrale

Ook is Forum voor Democratie van mening dat de verliezen van de kerncentrale niet alleen door Zeeland gedragen moeten worden. "De kerncentrale levert stroom aan heel Nederland. Het is niet meer dan redelijk dat de rest van Nederland dan bijspringt nu er grote problemen zijn. Daar ligt zeker een rol voor de Rijksoverheid." Baudet deelt de mening van de commissie Balkenende die in juni in een rapport schreef dat de problemen met de kerncentrale te groot zijn om door Zeeland alleen te worden gedragen.
Thermphos
Dat het kabinet niet wil bijspringen om het schoonmaken van Thermphos te betalen noemt Baudet Haagse pesterij van Zeeland. Volgens hem is de houding van het kabinet tekenend voor de starrigheid van de overheid. "Je moet om tafel gaan zitten en samen een slimme oplossing vinden", stelt de lijsttrekker van Forum voor Democratie. "Dat is toch al onze kritiek op bestuurlijk Nederland. Het is formalistisch en het gaat over erg veel schijven."
Thermphos (archief)
Thermphos (archief) © OZ
Gemeenteraadsverkiezingen
Baudet is vandaag voor het eerst met zijn Forum voor Democratie in Zeeland. Hij is van plan voor de verkiezingen vaker te komen. "Zeeland is een prachtige provincie met oude gebouwen en mooie natuur. En er wonen consciëntieuze, serieuze mensen". Hij heeft geen Zeeuwen op zijn landelijke lijst opgenomen, maar is wel op zoek naar mensen die een lokale afdeling willen opzetten. Want het Forum voor Democratie wil in 2018 ook in Zeeland aan de gemeenteraadsverkiezingen gaan meedoen.