Groen licht operatie nierpatiënt dankzij inzameling

Groen licht operatie nierpatiënt dankzij inzameling
Groen licht operatie nierpatiënt dankzij inzameling © OZ

Nierfalen

Jeroen werd geboren met nierfalen en heeft nu geen nieren meer. De acties om geld in te zamelen voor zijn operatie liepen uiteen van het houden van fietstocht, het inzamelen van lege flessen, het bakken van pannenkoeken in de kerk en een restaurant dat de dagopbrengst doneerde. Uiteindelijk werd bij een zomerfair in het dorp het laatste deel van het beoogde bedrag opgehaald.

Niet vergoed

Die inzamelingsactie was nodig omdat de verzekeraar de operatie niet vergoedt. Van Setten heeft namelijk al drie keer eerder een donornier gekregen, maar die werd telkens afgestoten. Daardoor heeft zijn lichaam nu zoveel antistoffen opgebouwd dat een normale operatie geen kans van slagen heeft.

Nieuwe techniek

Met een nieuwe behandeling van het Erasmus Medisch Centrum kan dat wel. Sterker nog, de kans is dat de operatie met deze nieuwe techniek wel slaagt vrij groot. De combinatie van een bloedplasmatransfusie en medicijnen die het afweersysteem onderdrukken moet ervoor zorgen dat de nier ditmaal niet wordt afgestoten.

'Heel erg dankbaar'

Omdat die operatie niet wordt vergoed, was er geld nodig, 180.000 euro om precies te zijn. Dat geld was binnen twee maanden bij elkaar gehaald. Jeroen is er nog ondersteboven van dat zoveel mensen hieraan hebben bijgedragen. "Dit maakt je wel heel erg dankbaar."
ITEM donornier voor jeroen

Antistoffen

Volgende week donderdag vertrekt hij naar het Erasmus MC in Rotterdam. Dan beginnen de voorbereidingen. En als de antistoffen inderdaad door die speciale behandeling omlaag gaan, dan kan de operatie begin februari doorgaan.

Donor

De donor voor de nier was eerder al gevonden. Bij de eerdere donaties waren het familieleden die een van hun twee nieren daarvoor afstonden. Dit keer is het een oud-plaatsgenoot. "Volgens de doktoren zijn de vooruitzichten met deze donor en deze speciale behandeling erg goed", zegt Jeroen. "Dit wordt een spannende tijd, maar ik heb de hoop dat het goedkomt.