Zeeland gaat vluchtelingen aan werk helpen

Zeeland gaat vluchtelingen aan werk helpen
Zeeland gaat vluchtelingen aan werk helpen © Omroep Zeeland
© Omroep Zeeland

Arbeidsmarkt

GOES - De coördinator moet gaan kijken welke vluchtelingen in Zeeland de grootste kans op een baan vinden. Burgemeester René Verhulst van Goes: "Het is belangrijk dat je kijkt naar hun achtergrond en naar hun kansen op de arbeidsmarkt. Als er in Amsterdam een gebrek is aan ict'ers, dan moet je een Syriër die daar in is gespecialiseerd niet huisvesten in Zeeland."

Uitkering

De overheid gaat vluchtelingen met een verblijfsvergunning dus helpen zoeken naar een baan. Volgens Verhulst is het voor iedereen beter dan een vluchteling niet in de bijstand zit maar aan het werk gaat. "Er zijn vluchtelingen met een achtergrond waaraan hier een schreeuwend tekort is. Zo ken ik een landmeter uit Irak en een tandtechnicus uit Syrië. Als je die aan een baan helpt, zitten ze niet in een uitkeringssituatie, ze leren de taal en ze vullen ook nog eens een gat in de arbeidsmarkt."

Kassen of procesindustrie

Volgens Verhulst kunnen vluchtelingen met een verblijfsvergunning, als ze de juiste diploma's hebben, hier zo aan de slag in de kassen of in de procesindustrie. De coördinator die wordt aangesteld kan dan aangeven dat zulke mensen in Zeeland  kunnen komen wonen, want er is hier werk voor hen. Wat Verhulst betreft moet de coördinator die de dertien Zeeuwse gemeenten samen zoeken een nuchter persoon zijn die de Zeeuwse arbeidsmarkt goed kent. Hij of zij moet weten waar de vacatures zijn en aan welke mensen in Zeeland gebrek is.
Burgemeester Verhulst
Burgemeester Verhulst © OZ
ITEM Vluchtelingen aan het werk
Paar duizend
Tegen mensen die als reactie op dit project zullen zeggen dat de overheid vluchtelingen wel helpt en Nederlanders in de kou laat staan, zegt Verhulst: "Er werken in Zeeland nu al een paar duizend mensen uit Polen, Roemenië, Portugal en Ierland. Zij doen werk in de kassen, de havens en in de industrie. Dat is omdat er in Zeeland zelf geen mensen voor zijn te krijgen, gek genoeg."
'Voor iedereen prima'
Volgens Verhulst moeten Zeeuwen de vluchtelingen met een verblijfsstatus die hier komen wonen niet als een concurrent zien. "Ze komen hier toch al wonen. De Rijksoverheid verplicht iedere gemeente om deze mensen te huisvesten. Als die mensen dan ook werk gaan doen waarvoor in Zeeland zelf geen mensen zijn te vinden,dan is dat toch voor iedereen prima!"