't Gi deur in Krabbendieke (video)

't Gi deur in Krabbendieke (video)
't Gi deur in Krabbendieke (video) © oz
Voorbereiding ijspret

IJsmeter

KRABBENDIJKE - In het clubgebouw aan de rand van de ijsbaan komen de mannen regelmatig samen in deze winterse perioden, want als het gaat vriezen stijgt ook hier in Krabbendijke de spanning. De ijsdikte wordt voor de zekerheid nog een keer gemeten. "Vanmorgen had ik nog 2,5 centimeter, nu is het dat nog steeds. Maar vannacht gaat het vriezen en dan wordt het vast 3,5 centimeter. We hebben eigenlijk 5 centimeter nodig", zegt ijsmeter Jan Witsel.
Geheim van Krabbendijke
Mocht het allemaal niet snel genoeg gaan, dan is er altijd nog een truckje: het geheim van Krabbendijke. Butijn lacht. "Het geheim van Krabbendijke, dat is geheim. Maar het komt er op neer dat het water onder de ijslaag weg kan lopen. Daardoor zakt het ijs op de harde ondergrond van het parkeerterrein waar de baan op is gemaakt".
Koek en zopie
De mannen nemen na de meting en het goede nieuws een borrel. "Vrijdagmiddag om 13.00 uur kan hier worden geschaatst, en dan zal langs de ijsbaan de koek en zopie er ook zeker staan", zegt een glunderende John Butijn, de woordvoerder van de ijsclub. Krabbendijke zal dan de eerste plek in Zeeland zijn waar op natuurijs wordt geschaatst. "Maar dan moet het nog wel even blijven vriezen".
Lees ook de website van de ijsclub: ijsskeelervereniging.nl