Tent en caravan minder populair in Zeeland

Tent en caravan minder populair in Zeeland
Tent en caravan minder populair in Zeeland © OZ
Camping bij de duinen
Camping bij de duinen © OZ

Piek

OOST-SOUBURG - De berekening van het CBS gaan niet verder terug dan 2012. In de zomer van 2013 lieten de kampeercijfers in Zeeland (trouwens ook in de rest van Nederland) een piek zien. Er waren 2,1 miljoen overnachtingen door 252.000 toeristen in caravans en tenten in Zeeland. Sindsdien zakt het: in 2016 telden de Zeeuwse campinghouders nog maar 1,8 miljoen overnachtingen door 239.000 toeristen. Ook het aantal overnachtingen per gast zakt dus: van 8,2 naar 7,6.

Trend

In een analyse door de Rabobank van de toerismecijfers in Nederland wordt de dalende trend in het kamperen ook in de rest van het land gesignaleerd. De andere vakantievormen doen het in 2016 wat beter dan in de jaren daarvoor, zoals de verhuur van vakantiehuisjes en hotel/pension accommodatie. (zie grafiek). Maar daar zijn de cijfers kleiner.

Grafiek: ontwikkeling vakantieaccommodaties

Buitenlanders

In de rest van Nederland is er de laatste jaren ook een afname van het aantal kampeerders, maar minder sterk dan in Zeeland. In 2016 was er zelfs weer een lichte toename, maar die is helemaal te danken aan de Duitsers en de Belgen die in tegenstelling tot onze landgenoten wel steeds vaker komen kamperen. Het is niet bekend hoe groot het aandeel buitenlanders in de Zeeuwse campingcijfers is.

Overnachtingen per gast

De Rabobank-analisten voorspellen dat vakantie-accommodaties die meer comfort en vermaak (voor het hele gezin) bieden de toekomst hebben. Het publiek wil ook voor die extra's betalen is gebleken. Daarbovenop: er wordt vaker om een meergeneratievakantie gevraagd: dan moet de gezins-accommodatie ook plaats bieden aan de opa's en oma's. Campings met alleen jaarplaatsen hebben het moeilijker omdat vakantievierders minder dan vroeger vast willen zitten aan een eigen stacaravan. Ook de verkoop van vakantiewoningen aan particulieren staat om die reden onder druk.

Meer luxe

Directeur Patrick Polie van de VVV Zeeland is niet verrast door de cijfers. Al een paar jaar is de trend dat toeristen meer luxe willen:
Patrick Polie