'Juist minder incidenten in kerncentrale Doel' (video)

'Juist minder incidenten in kerncentrale Doel' (video)
'Juist minder incidenten in kerncentrale Doel' (video) © ENGIE Electrabel
Directeur kerncentrale Doel 1

Langer open

OOST-SOUBURG - Puur technisch gezien kunnen de twee oudste reactoren volgens hem zelfs langer open kunnen blijven dan nu is afgesproken. Jan Trangez haast zich wel te zeggen dat langer open blijven dan het afgesproken jaar 2025 uiteraard een politieke beslissing is waar de overheid over beslist. 

Niet verouderd

Maar zijn punt is duidelijk: de kritiek dat de reactoren Doel 1 en Doel 2 - beide gebouwd in de jaren '70 - zouden zijn verouderd, werpt hij verre van zich. Er is juist altijd voldoende in de reactoren geïnvesteerd om ze up-to-date te houden. Van Nederlandse kant was er ook de nodige kritiek op de verlengingsprocedure die twee jaar geleden is gevolgd, maar volgens Trangez valt hierop niets aan te merken. 
Interieur kerncentrale Doel
Interieur kerncentrale Doel © ENGIE Electrabel
ITEM 1 Directeur kerncentrale Doel

Veiligheidscultuur

Doel ligt onder de loep. Zeker sinds de kritiek van vorig jaar. Energiemaatschappij Engie Electrabel, de eigenaar van de kerncentrales Doel en Tihange in Wallonië, kreeg vorig jaar felle kritiek van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC. Laksheid, schaamteloosheid en een slechte veiligheidscultuur zouden schering en inslag zijn in de Belgische kerncentrales. Er ligt nu een actieplan en er wordt volop gewerkt om dat te verbeteren, aldus Trangez.

Niet meer, maar minder incidenten

Het idee dat Doel om de haverklap stil ligt, klopt volgens de directeur ook niet. Dat is vooral 'perceptie' ontstaan door journalisten die de berichten vanuit de kerncentrale niet altijd even goed begrijpen. Sterker nog, de cijfers en feiten wijzen volgens Trangez uit dat er minder en niet meer incidenten zijn dan vroeger. Ook in vergelijking met het buitenland doet Doel het niet slechter.