Nieuw-Namen ligt niet wakker van Doel (video)

Nieuw-Namen ligt niet wakker van Doel (video)
Nieuw-Namen ligt niet wakker van Doel (video) © OZ
Directeur kerncentrale Doel 2

Geen vertrouwen

NIEUW-NAMEN - Bergen op Zoom deed eind vorig jaar een oproep aan gemeenten in Zeeland en West-Brabant om te pleiten voor Europees toezicht op de kerncentrale in Doel. Na een aantal incidenten in Doel en vooral na vernietigende kritiek van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC was het vertrouwen in de veiligheid van de kerncentrale onder het nulpunt gedaald. Tholen en Reimerswaal sluiten zich aan bij de oproep. Kapelle denkt er nog over na. 

Hulst

Hulst is niet aangeschreven. Navraag bij de woordvoerder van Bergen op Zoom leert dat alleen contact is gezocht met gemeentes in de nabijheid. Toch ligt Hulst van alle Nederlandse gemeentes het dichtstbij Doel. Zo ontstaat de ietwat vreemde situatie dat de gemeente Gilze en Rijen, ten oosten van Breda en hemelsbreed zo'n 53 km van de kerncentrale, wel protesteert tegen Doel en Hulst niet.
Kerncentrale Doel
Kerncentrale Doel © OZ

Animo

Maar het is de vraag of het veel had uitgemaakt. De grootste partij in Hulst ABGH verwijst naar de gemeente. Die verwijst op haar beurt naar de gemeente Borsele, want die voert tenslotte het woord over nucleaire zaken in Zeeland. En dat terwijl het hier toch gaat om een lokale politieke zaak zou je zeggen. Het toont aan dat de animo om te protesteren tegen Doel in Hulst laag is.

Feiten

Ondertussen zegt de directeur van de kerncentrale Jan Trangez dat alle zorgen onterecht zijn. Het beeld van een onveilig centrale komt volgens hem door journalisten die de berichten vanuit de kerncentrale niet altijd even goed begrijpen. Hij beweert dat op basis van de feiten in de kerncentrale in Doel niet meer maar juist steeds minder incidenten plaatsvinden.

Straat

Een rondje op straat in Nieuw-Namen, een dorp in de gemeente Hulst en hemelsbreed zo'n 7,5 km van de kerncentrale, maakt duidelijk wat een oorzaak kan zijn van die terughoudendheid. "Mijn broer werkt in de kerncentrale. Het is goed beveiligd, je hoeft er niet bang voor te zijn," zegt een voorbijganger. "Het brengt heel veel werkgelegenheid mee. We kunnen niet zonder de kerncentrale." 

Zorgen

Deze reactie staat in schril contrast tot de zorgen die in andere delen van Zeeland geuit worden. Zoals in de gemeente Reimerswaal, waar de gemeenteraad die zich onlangs aansloot bij de zorgen van andere gemeenten en de Nederlandse minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu.