Kustvisie bepaalt of er huisjes in het Nollebos komen (video)

Kustvisie bepaalt of er huisjes in het Nollebos komen (video)
Kustvisie bepaalt of er huisjes in het Nollebos komen (video) © OZ
Plan Nollebos maart

Ruimte

VLISSINGEN - De provincie presenteerde eind vorig jaar een eerste versie van de Kustvisie. Rust, ruimte en open vlaktes waren daarin speerpunten. Ongerepte stranden in Zeeland moeten leeg blijven; toeristische ontwikkelingen mogen alleen in de bestaande hotspots, zoals bijvoorbeeld Vlissingen, Zoutelande en Renesse.
Belgen
Het idee is dat de toeristen juist naar Zeeland komen voor rust en ruimte en niet voor drukke vakantieparken. "Als wij het hier ook gaan volbouwen, kunnen ze net zo goed in België blijven", stelde wethouder De Jonge van de Lokale Partij Vlissingen (LPV). Hij doelde daarmee op het groeiend aantal Belgische toeristen in Zeeland, die hun eigen volgebouwde kust ontvluchten.
Nollebos
Ook voor het populaire natuurgebied Nollebos/Westduinpark bij Vlissingen ligt een aanvraag voor de bouw van zo'n 240 vakantiewoningen en een hotel. Dat leverde al een protestactie op met 7000 ingezamelde handtekeningen. Of er huizen mogen komen in het Nollebos hangt af van wat er uiteindelijk in de definitieve Kustvisie komt te staan, volgens De Jonge.
Rust
Volgens wethouder De Jonge is het Nollebos nu geen ongerept natuurgebied dat volgens de concept-Kustvisie dus met rust moet worden gelaten. "Er is al recreatieve bebouwing in het bos, denk maar aan het grote saunacomplex dat er staat. Nu staat in de Kustvisie dat bestaande voorzieningen moeten kunnen uitbreiden en verbeteren. Maar een echte grote ontwikkeling past ook weer niet in het Nollebos."
Nollebos
Nollebos © OZ

Duidelijkheid

Het college van burgemeester en wethouders komt in maart met een definitief voorstel naar de Raad voor het bebouwen van het Nollebos en het naastgelegen Westduinpark. "We hebben heel nadrukkelijk besloten de plannen voor het Nollebos naast de Kustvisie te leggen. Dus rust en ruimte, maar ook mogelijkheden voor bestaande ondernemers om uit te breiden en te verbeteren."
Kustgemeenten
Vlissingen was donderdagavond de eerste van de vijf Zeeuwse kustgemeenten die de Kustvisie besprak. Naast Vlissingen gaat het om de gemeenten Sluis, Veere, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. De zee-armen, dus de oevers van de Ooster- en Westerschelde tellen niet mee in de Kustvisie. "We hebben het in de Kustvisie echt over de zanderige kust", verduidelijkt De Jonge. De commissie Ruimte van de provincie Zeeland bespreekt de Kustvisie vrijdag.