Van der Graaf: geen vertrouwen in reclassering

Van der Graaf: geen vertrouwen in reclassering
Van der Graaf: geen vertrouwen in reclassering © OZ
© oz

Stok om mee te slaan

AMSTERDAM - In de verplichte gesprekken bij de reclassering ziet het OM een patroon van tegenwerking. Van der Graaf beschreef uitvoerig waarom hij naar zijn mening wel meewerkte. "En toch ligt de vordering van het OM er om u weer voor een jaar gevangen te nemen, wat is er misgegaan denkt u", vroeg de rechter aan Van der Graaf. "Ze zoeken een stok om mee te slaan. Ze willen me laten struikelen", antwoordde hij stellig.

Nieuwe poging

Het OM wil dat Van der Graaf een jaar terug de cel ingaat. Daarna kan reclassering een nieuwe poging doen tot re-integratie in de maatschappij. "Hopelijk werkt Van der Graaf dan wel mee", zegt persadvocaat-generaal Jan Hoekman. 
Uitspraak over twee weken.

Persadvocaat-generaal Jan Hoekman over vordering herroeping v.i. Volkert van der G.

Ongemakkelijke gesprekken

Sinds medio 2015 begon nagenoeg elk gesprek bij de reclassering met een door Van der Graaf voorgelezen verklaring waarin hij aangaf geen nut te zien in het gesprek, werd tijdens de zitting duidelijk. De gesprekken omschreef hij als ongemakkelijk. "Het voelde als politieverhoren waarin ik een spreekplicht had met mensen die erop uit zijn om mij te laten struikelen.

Voorwaarden voorwaardelijke vrijheid

Van der Graaf heeft vanaf het begin aangegeven dat hij het niet eens is met de voorwaarden die aan hem gesteld zijn bij zijn voorwaardelijke vrijheid. Maar, heeft hij naar eigen zeggen ook direct aangegeven, hij zal zich houden aan de voorwaarden. Van der Graaf heeft sinds zijn vrijlating in mei 2014 meerdere zaken aangespannen tegen die voorwaarden en ook enkele zaken gewonnen.