Brok in de keel door bordje van gezonken Asannat (video)

Brok in de keel door bordje van gezonken Asannat (video)
Brok in de keel door bordje van gezonken Asannat (video) © OZ
vondst assanat 2
OOSTKAPELLE - 'Rotgeschrokken'
De twee ontmoetten elkaar na bemiddeling door Omroep Zeeland op de plek waar Westdorp het naambordje heeft gevonden. Dat gebeurde onlangs op het strand bij Oostkapelle. "Ik zag een deel van het bord uit het zand steken en ging kijken. Toen ik thuis op internet ging opzoeken wat dat kon zijn, Asannat, ben ik me rotgeschrokken."

Vermist

De viskotter met de naam Asannat, wat Vlaams is voor 'altijd nat', kapseisde 27 december vorig jaar voor de Britse kust, bij de monding van de Thames. Nog altijd is onduidelijk hoe het ongeval gebeurde. Drie opvarenden sloegen overboord. Eén raakte vermist en is dat nog steeds. Twee werden er gered, van wie er één later alsnog overleed.

Hoop

Versluys is dankbaar voor het bordje: "Het is bijzonder om nog een tastbaar onderdeel van de stuurhut in handen te krijgen, want heel de houten stuurhut is weggeslagen. Het betekent ook dat er nog hoop is dat het lichaam van de vermiste opvarende hier nog aanspoelt. Mocht dat nog gebeuren, dan kunnen wij, maar eerst en vooral ook de nabestaanden, iets afsluiten."
Omhelzing bij overhandiging bordje Asannat
Omhelzing bij overhandiging bordje Asannat © OZ
Omhelzing
Trudie Westdorp was vrijdagmiddag aan Omroep Zeeland aan het vertellen hoe zij het bordje vond. Terwijl ze haar verhaal deed, kwam Versluys met zijn zijn vrouw het strand op. Westdorp en de reder raakten met elkaar in gesprek en na de overhandiging volgde een spontane omhelzing. 

'Nog altijd moeilijk'

Versluys heeft elke week contact met de overlevende, Johny Ronsyn. "Hij heeft het nog ontzettend moeilijk. 's Nachts begint het te spoken en dan komt alles terug. Die uren in de kou, de onzekerheid en natuurlijk dat ze met zijn drie vertrokken en dat er maar één nog leeft." Het bordje nam Versluys terug naar Oostende, waar ook het wrak van de Asannat ligt. "Het bordje krijgt een mooi plekje, dat beloof ik u."

Mooi

Trudie Westdorp kijkt tevreden terug op de ontmoeting. "Het deed hem echt wat, dat zag je. Ik ben blij dat ik het bordje heb gevonden en dat we deze ontmoeting hebben gehad. "

​Lees ook: ​Opmerkelijke vondst op het strand van Oostkapelle