'Hele dinsdag overlast voor scheepvaart' (video)

'Hele dinsdag overlast voor scheepvaart' (video)
'Hele dinsdag overlast voor scheepvaart' (video) © Jan Daniels | Verzeeuwigd
Mist d2 scheepvaart

Haven van Gent

GENT - Omdat het zicht minder dan 250 meter is, worden de bruggen bij Sluiskil en Sas van Gent beperkt bediend, zegt Rijkswaterstaat. Dat heeft als consequentie dat de scheepvaart van en naar de Haven van Gent grotendeels stil ligt. Om 17:00 uur en 18:00 uur gingen de bruggen op het kanaal van Gent naar Terneuzen open om twee konvooien van schepen naar Gent en naar de Westerschelde te laten varen.

— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat)
">
Camera's
"De brugwachter moet wel via de camera's kunnen zien of er nog mensen op de brug staan. Anders staan er nog mensen op de brug terwijl die ineens gaat draaien", zegt woordvoerder Edwin de Feijter.
Edwin de Feijter: stremming bruggen

Lage schepen wel door

Volgens Rijkswaterstaat is het ook een veiligheidsmaatregel om de grote schepen niet door te laten varen. Schepen die onder de bruggen door kunnen, mogen wel gewoon doorvaren. De schepen die niet verder kunnen varen, moeten of in de haven blijven wachten, of worden al op de Westerschelde tegengehouden.

'Komende uren nog niet opgelost'

"Het kan nog wel even gaan duren", zegt De Feijter. "Ten eerste moet de zon beter doorbreken, maar het zou nog veel beter zijn als het gaat waaien. Daar ziet het op dit moment niet echt naar uit. Het is de komende uren nog niet opgelost."
Mist d2

Code geel

Het KNMI kondigde vanochtend code geel af vanwege de dichte mist en voor de gladheid. Door de mist en temperaturen onder het vriespunt, kan de mist aanvriezen.