Minder Zeeuwse auto's en brommers gestolen

Minder Zeeuwse auto's en brommers gestolen
Minder Zeeuwse auto's en brommers gestolen © Politie
Autodiefstal
Autodiefstal © OZ

Bromfietsen

MIDDELBURG - Voor bromfietsen (waarin ook de snorfietsen zijn inbegrepen) betekent dat een daling van 27 procent. Bij auto's gaat het om een afname van 15 procent. De diefstallen van motorfietsen en bestelwagens komen veel minder vaak voor en daarvan zijn de cijfers iets gestegen.

Per regio

De diefstallen worden door de STAVC per regio geregistreerd. Omdat de regio Tholen/Sint Philipsland bij Bergen op Zoom wordt gerekend zijn ook de cijfers van die stad bij Zeeland betrokken. Toch blijkt het dáár niet om grote aantallen te gaan. De meest autodiefstallen bijvoorbeeld (meer dan de helft) worden jaarlijks in Zeeuws-Vlaanderen gepleegd. De meeste brommers worden op Walcheren en Schouwen-Duiveland gestolen.

Grafiek autodiefstallen

Afname van 27 procent
Opmerkelijk is de landelijke daling afgelopen jaar van het aantal gestolen jonge personenauto's tot en met drie jaar, een afname van ruim 27 procent.

Alarmsystemen

De dalende trend van de afgelopen drie jaar zet hiermee door, constateert de STAVC. Verbeterde alarmsystemen in combinatie met de toenemende traceerbaarheid, is één van de verklaringen voor deze afname. Deze maken het criminelen steeds lastiger jonge voertuigen te stelen en om te katten.