Waar zit dat o zo belangrijke zoete water? (video)

Waar zit dat o zo belangrijke zoete water? (video)
Waar zit dat o zo belangrijke zoete water? (video) © OZ
Onderzoek zoetwater

Raket

MIDDELBURG - Een soort raket, hangend onder een helikopter, heeft de afgelopen jaren metingen gedaan boven Zeeland. Via elektromagnetische straling werd gemeten of er zoet of zout water in de grond zit. Aan de hand daarvan zijn nu kaarten gemaakt die voor iedereen te zien zijn.

Kaart

Sinds dinsdagmiddag zijn de gegevens van Zeeuws-Vlaanderen en de bijbehorende kaart beschikbaar. In maart komt daar Midden-Zeeland bij en in juni volgt het noorden van de provincie.
Kaart van verdeling zoet en zout water in Zeeuws-Vlaanderen
Kaart van verdeling zoet en zout water in Zeeuws-Vlaanderen © Provincie Zeeland

Belangrijk

Dit zijn belangrijke gegevens, zegt gedeputeerde Ben de Reu. Agrariërs kunnen betere keuzes maken voor hun gewassen. Maar ook voor de opslag van zoetwater is het belangrijk. 
ITEM Ben de Reu over zoetwater-onderzoek

Zeespiegel stijgt

Zeeland is omringd door zout water en omdat de zeespiegel stijgt, kan dat voor problemen gaan zorgen. De provincie is daarom volop aan het onderzoeken hoe je regenwater het beste op kunt slaan, zodat er - ook in droge periodes - altijd zoet water is voor boeren.

'Uniek'

Volgens De Reu is dit onderzoek uniek in Nederland en loopt Zeeland hiermee voorop. "Daarom delen we ook al onze methodiek en meetgegevens met iedereen die daarvoor belangstelling heeft, zodat ook anderen van dit onderzoek kunnen profiteren."