Extra geld voor Amerika studies in Middelburg

Extra geld voor Amerika studies in Middelburg
Extra geld voor Amerika studies in Middelburg © OZ
portret Franklin Delano Roosevelt
portret Franklin Delano Roosevelt © OZ

Mooie toekomst

MIDDELBURG - Eind 2016 hebben het Roosevelt Study Centre en de Universiteit Leiden afgesproken dat ze gaan samenwerken. De naam van het Middelburgse instituut is daarom veranderd het Roosevelt Institute American Studies (RIAS). Met de eenmalige extra bijdrage van ruim een kwart miljoen euro wil het provinciebestuur ervoor zorgen dat het kennisinstituut weer een mooie toekomst tegemoet gaat. Het Roosevelt Study Centre kreeg jaarlijks 190.000 euro subsidie van de provincie en het is de bedoeling dat die financiële steun ook de komende jaren blijft bestaan.

Donald Trump

Het RIAS wordt een instituut voor Amerikanistiek en trans-Atlantische betrekkingen. Die studie wordt extra actueel nu de Verenigde Staten onder leiding van de nieuwe president Donald Trump een nieuwe koers gaan varen. Het is de bedoeling dat er de komende jaren Amerikanistiek-studenten uit de hele wereld naar Middelburg komen om te promoveren.

Hoogleraren

Om dat mogelijk te maken komen er een paar dagen in de week hoogleraren uit Leiden naar Middelburg om de studenten te begeleiden. Ook komen er speciale winter- en zomeropleidingen die extra studenten naar Middelburg moeten trekken. De provincie hoopt dat de nieuwe opzet van het instituut de opmaat is naar een master-opleiding Amerikanistiek in Middelburg.
Campus Zeeland
Het vernieuwde instituut past volgens verantwoordelijk gedeputeerde Harry van der Maas uitstekend in de plannen van Campus Zeeland. Dat is een plan dat erop is gericht om meer studenten naar Zeeland te halen die, als het even kan, ook in Zeeland blijven werken. Voor de Amerikanistiek-studenten zal na afloop van hun studie geen werk zijn. Maar nieuwe studenten zorgen volgens Van der Maas wel voor nieuwe levendigheid in Middelburg. 

Roosevelt

Verder stelt het provinciebestuur dat Amerika-studies bij uitstek in Zeeland passen vanwege de verbinding met president Roosevelt. De roots van de vroegere president liggen in Zeeland. Elke twee jaar worden in Middelburg de Four Freedoms Awards uitgereikt, die zijn vernoemd naar de vier vrijheden die Roosevelt benoemde.