GeenPeil op zoek naar zieltjes in Zeeland

GeenPeil op zoek naar zieltjes in Zeeland
GeenPeil op zoek naar zieltjes in Zeeland © Omroep Zeeland

VLISSINGEN - — Jan Dijkgraaf (@jndkgrf)
">
Geen Peil
Traditioneel hebben veel nieuwe partijen het lastig om in de randen van het land, zoals Zeeland, deze dertig ondersteuningsverklaringen te krijgen. Zoals GeenPeil, bekend geworden door het Oekraïne-referendum. Lijsttrekker Jan Dijkgraaf kwam woensdag naar Vlissingen om verklaringen voor de deur van het gemeentehuis in Vlissingen in te zamelen. 
ITEM GeenPeil Vlissingen
Belachelijk
Via een oproep op de website waren al een kleine tien Zeeuwse leden uit eigen beweging naar het gemeentehuis gegaan. Maar voor de laatste verklaringen stonden Dijkgraaf en enkele sympathisanten op de stoep bij het Vlissingse gemeentehuis. "Het is belachelijk dat je in elke kieskring dertig van die formulieren moet hebben. Maar goed, ik snap dat er een kiesdrempel is, maar het is wel hard werken. En dat vaak in dunbevolkte gebieden zoals Drenthe en Zeeland. Maar door je te laten zien in het land, hier te staan, gaat het lukken." 
© Omroep Zeeland

Ook voor Zeeland

De partij van Jan Dijkgraaf ("Ik woon in Friesland, maar kwam vroeger als kind vaak in Zeeland") heeft geen standpunten. Dat wil zeggen dat de leden van de partij het standpunt per stemming voor de partij gaan bepalen. "Waar nu in achterkamertjes over de Hewigepolder is besloten, kunnen onze leden straks zelf beslissen wat de regering straks moet gaan doen", aldus Dijkgraaf. 
Nieuwe Wegen
Waar Jan Dijkgraaf woensdag uit Friesland naar Zeeland afzakte, was de reis voor Bo van Scheyen stukken korter. De Vlissingse stond bij haar eigen gemeentehuis, als nummer 14 op de lijst Nieuwe Wegen, voor dezelfde uitdaging; het binnenhalen van die minimaal dertig ondersteuningsverklaringen.
© Bo van Scheyen / Twitter
Zeeland op de kaart
Nieuwe Wegen is de partij die werd opgericht door oud-PvdA Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Van Scheyen: "Ik sta op nummer 14 en dat is vrij hoog, dus de kans dat ik in de Tweede Kamer kom is aanwezig, want de partij mikt op vijftien tot twintig zetels. En dan kan ik Zeeland op de kaart zetten in Den Haag."
Nieuwe Wegen
Draagvlak nodig
Politieke partijen die voor het eerst willen meedoen aan verkiezingen hebben ondersteuningsverklaringen nodig om te laten zien dat er voldoende draagvlak voor de nieuwe partij is. Voor de Tweede Kamer-verkiezingen zijn per kieskring minimaal dertig geldige verklaringen nodig. Wil een nieuwe partij overal meedoen en bijvoorbeeld aanspraak maken op zendtijd voor politieke partijen zijn 580 van die verklaringen nodig.
Wildgroei
De ondersteuningsverklaringen moeten op het gemeentehuis worden ingeleverd en door een bevoegd ambtenaar worden verwerkt. De ondersteuner zelf moet zich kunnen legitimeren, in de gemeente wonen en daar ook kiesgerechtigd zijn. Het systeem van ondersteuningsverklaringen is, naast een financiële bijdrage voor het registeren van de partijnaam, één van de kiesdrempels om een wildgroei aan partijen te voorkomen.