'Goed voor lichaam en geest' (video)

Satria Nusantara

Tien basisbewegingen

KLOETINGE - "Satu, dua, tiga." Trainer Markus Menting uit Kats telt in het Indonesisch tot drie. Een aantal sporters in de zaal aan het Wesselopark in Kloetinge beweegt mee op het ritme dat de trainer in zijn handen klapt. De Indonesische sport die wordt beoefend heet Satria Nusantara. Drie zaken zijn belangrijk: ademhaling beheersen, concentratie verhogen en bewegingen maken. De sport gaat uit van tien basisbewegingen die in de loop der jaren worden geperfectioneerd. 

Zeelandgevoel

In de vier grote steden van Nederland zijn er afdelingen. De Zeeuwse afdeling is een dependance van Rotterdam en is opgericht door Markus Menting en Henkees Ingelse. Ingelse, die ook trainer is, komt uit Amsterdam, maar zijn ouders zijn Zeeuws en hij voelde zich aangetrokken door de energie die hij in Zeeland voelt.
Satria Nusantara
Satria Nusantara © OZ

Oosters

Satria Nusantara is niet alleen gymnastiek, de Oosterse bewegingsleer heeft zeker ook een spirituele kant. Henkees Ingelse, die in het dagelijks leven in een supermarkt werkt, merkt dat de sport hem rust en concentratie brengt.

Azië-jaar

Het Azië-jaar is afgelopen weekend officieel van start gegaan in Goes. Henkees Ingelse hoopt een aantal demonstraties Satria Nusantara op de markt te mogen geven. Hij is hierover in gesprek met de gemeente.