Bergenaren gepakt voor autodiefstallen na proefrit

Bergenaren gepakt voor autodiefstallen na proefrit
Bergenaren gepakt voor autodiefstallen na proefrit © OZ
Gestolen Toyota Corrola
Gestolen Toyota Corrola © Honda Hulst op Facebook

De proefrit-truc

OOST-SOUBURG - De autodieven hadden het vooral gemunt op tweedehands auto's van het merk Toyota, en dan gaat het met name om de types Corolla en RAV4. De proefrit-truc hebben de Bergenaren ook uitgevoerd bij meerdere Zeeuwse autobedrijven, waaronder in Hulst, Goes, Krabbendijke en Zierikzee.

Stuursloten

In Vlissingen is ook een poging gedaan Toyota's te stelen, maar daar lukte het de dieven niet om de stuursloten open te krijgen. Bij het Zierikzeese autobedrijf werd in november een Toyota Landcruiser meegenomen. Die Landcruiser is in december in Bergen op Zoom weer teruggevonden.

Onderzoek

Het onderzoek van de politie leidde vervolgens naar de eerste twee verdachten, een 35-jarige en een 29-jarige Bergenaar. De 35-jarige verdachte zou de proefritten hebben uitgevoerd, waarna zijn 29-jarige handlanger de diefstallen zou hebben uitgevoerd. De twee werden op 9 januari aangehouden nadat de politie hun woningen en een plaatselijk garagebedrijf hadden doorzocht. 
Vrijgelaten
​Bij verhoor van de twee aangehouden verdachten kwam ook een 32-jarige Bergenaar in beeld. Hij zou betrokken zijn geweest bij een van de diefstallen. Hij is op 12 januari aangehouden en na verhoor weer vrijgelaten.

​Nog vast

Ook de 35-jarige 'proefrijder' is weer​ in vrijheid gesteld. Dat gebeurde op 19 januari. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden. De derde verdachte, de man van 29 die verantwoordelijk wordt gehouden voor het daadwerkelijk stelen van de auto's, zit nog vast. Zijn voorlopige hechtenis van de 29-jarige verdachte is dinsdag met 90 dagen verlengd. ​