Zeeuwse kinderen zijn het braafst

Zeeuwse kinderen zijn het braafst
Zeeuwse kinderen zijn het braafst © OZ
Schoolklaslokaal
Schoolklaslokaal © OZ

Vijf

OOST-SOUBURG - Het gaat om cijfers over het schooljaar 2015-2016 en alleen schorsingen van langer dan één schooldag zijn geteld. Er zijn in het afgelopen schooljaar slechts vijf basisschoolkinderen voor enkele dagen weggestuurd. Verhoudingsgewijs erg weinig, namelijk 1,6 kinderen per 10.000 leerlingen. Het Nederlandse gemiddelde is 3,0. In Flevoland zijn de problemen het grootst: 10,3 schorsingen per 10.000 leerlingen.

Landelijk

Het lijkt erop dat Zeeland profiteert van zijn landelijkheid. De Onderwijsinspectie constateert namelijk dat basisscholen in stedelijke gebieden veel vaker schorsingen melden dan die op het platteland. En ook: openbare scholen moeten vaker zeer lastige en agressieve kinderen naar huis sturen dan reformatorische, pc- of rk-scholen.

Grafiek: schorsingen

Jongens
Jongens worden veel vaker (in 87 procent van de gevallen) wegens wangedrag naar huis gestuurd dan meisjes. Op middelgrote scholen komt het vaker voor dan op kleine scholen (200 leerlingen). Vrijwel alle schorsingen zijn het gevolg van onveilige situaties voor andere leerlingen en/of personeel. In enkele gevallen zijn schorsingen van de leerling het gevolg van grensoverschrijdend gedrag door de ouder(s). 

Voortgezet onderwijs
Eenmaal ná de basisschool worden de problemen op de Zeeuwse scholen groter. Op de middelbare scholen in onze provincie zijn 2015-2016 namelijk 110 leerlingen weggestuurd wegen wangedrag, 53,7 per 10.000 leerlingen. Weliswaar nog iets lager dan het landelijke gemiddelde, maar niet meer het laagste van Nederland. Dan scoren alle provincies die wat verder bij de Randstad vandaan liggen beter dan Zeeland. In de Randstad en in Flevoland wordt meer dan gemiddeld geschorst.