Rioolwaterzuivering Ritthem wordt energiecentrale

MIDDELBURG - Foto: Waterschap Scheldestromen
Grondstof
Volgens Janneke LaGasse van het waterschap is dit soort aanpassingen zeer belangrijk. "We moeten ophouden met afval te zien als eindproduct en het juist gaan behandelen als grondstof. Een circulaire economie dus."
380 huishoudens
Bij de centrale in Ritthem gaat het om het winnen van biogas uit het rioolwater, Dat wordt weer gebruikt om electriciteit op te wekken. De energie die de centrale zelf niet gebruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat is genoeg stroom voor 380 huishoudens. Tot nu toe kostte de rioolwaterzuivering alleen maar stroom.
Bijna 10 miljoen
Het ombouwen van de centrale begint maandagen kost zo'n 10 miljoen euro. Volgens LaGasse is het die investing waard. In 2018 moet de centrale in Ritthem klaar zijn. Naast het opwekken van stroom maakt het waterschap bij het aanpassen van de installatie ook het zuiveringsproces efficiënter.
ITEM Waterschap wekt stroom op
15 miljard liter
Ieder jaar verwerkt de centrale in Ritthem ongeveer 15 miljard liter rioolwater. Dat is het rioolwater van heel Walcheren.
Stroomverbruik verlaagd
De Walcherse centrale is niet de eerste die wordt omgebouwd. De centrale in Terneuzen werd eerder al omgebouwd. Die levert geen stroom, maar produceert wel zelf tot 80 procent van de eigen stroombehoefte, waardoor het stroomverbruik wel flink is verlaagd.
Besparen op energiekosten
Volgens LaGasse is de zuiveringsinstallatie in Breskens mogelijk de volgende installatie die wordt aangepast. Ze vermoed dat ook die centrale geen stroom op zal leveren, maar wel door deze aanpassingen flink kan besparen op de energiekosten.
Lees ook: Waterzuivering Terneuzen kan iets nieuws