Is er een verband tussen verdwijnen van instanties en criminaliteit?

© Omroep Zeeland
ITEM Crime by the Sea

Kwaliteit rechtsbestel

MIDDELBURG - Door het wegtrekken van de politie, het Openbaar Ministerie en bijvoorbeeld de Belastingdienst uit de provincie staat de kwaliteit van het rechtsbestel onder druk volgens de hoogleraar rechtsgeleerdheid. Door centralisatie zijn het OM en de politie samengegaan met West-Brabant en zetelen de hoofdkantoren nu in Breda en Tilburg.

Onzichtbare criminaliteit

Pieter Ippel, tevens voorzitter van De Zeeuwse Meesters, wil graag de vraag beantwoord zien wat dit betekent voor met name de onzichtbare criminaliteit, zoals de vermenging van onder- en bovenwereld. "Wij zijn bezorgd. We moeten opletten dat het recht in Zeeland overeind blijft."
Geld voor onderzoek
Harde cijfers of er negatieve effecten zijn van het verdwijnen van diensten uit Zeeland die zich bezighouden met rechtshandhaving ontbreken en daarom is onderzoek nodig. Ook andere randgebieden waar overheidsinstanties zijn weggetrokken, zoals Zuid-Limburg, worden in het onderzoek meegenomen. Op dit moment wordt naar geld gezocht voor het onderzoek, onder meer bij de raad voor de Rechtspraak.

De Zeeuwse Meesters

Het symposium Crime by the Sea trok zo'n tachtig belangstellenden uit de wereld van het bestuur en het recht. Het is een initiatief van juristengenootschap De Zeeuwse Meesters. Volgens de stichting is de afgelopen jaren veel gebeurd met het Zeeuwse systeem van rechtshandhaving en is het vraag of we "in de Zeeuwse Delta over de rand van de rechtsstaat bungelen, uit zicht van het centrale landsbestuur".