Van ruilen komt niet altijd huilen (video)

Van ruilen komt niet altijd huilen (video)
Van ruilen komt niet altijd huilen (video) © Omroep Zeeland
Eerst moest boer Joris van Waes zeventien kilometer rijden voordat hij bij zijn grond was
Eerst moest boer Joris van Waes zeventien kilometer rijden voordat hij bij zijn grond was © Omroep Zeeland
PHILIPPINE - Voor de brug
Boer Joris van Waes uit Philippine was eerst zeventien kilometer onderweg om bij zijn percelen in Westdorpe te komen. Hij moest dan vaak ook nog eens wachten voor de brug van Sas van Gent. Hij klopte aan bij het Kavelruilbureau Zeeland. 

Tractaatweg


De boer hoorde dat de Provincie Zeeland grond nodig had voor de verdubbeling van de Tractaatweg bij Westdorpe. Precies de stukken land die in zijn bezit waren. Hij gooide het op een deal via het Kavelruilbureau Zeeland. Hij kreeg er grond voor terug vlakbij zijn boerderij in Philippine.
Boeren ruilen grond INT1
Kavelruilbureau
Het Kavelruilbureau Zeeland is sinds twee jaar in handen van de provincie. Daarin is Zeeland uniek. In geen enkele provincie wordt het ruilen van grond zo geregeld als in Zeeland. Het bureau, waar vijf coördinatoren bij zijn betrokken, dient als tussenpersoon voor de twee ruilers. Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht is zo´n bureau juist in Zeeland erg belangrijk.
Boeren ruilen grond INT2

Vrijwillig

Het Kavelruilbureau wordt niet alleen ingezet bij het ruilen van grond van boeren. Als de provincie grond nodig heeft voor het aanleggen van fietspaden om de verkeersveiligheid te verbeteren kan er ook beroep worden gedaan op de grond van bedrijven, gemeenten en andere organisaties. Een kavelruil is altijd vrijwillig. 

Moeilijk

Boeren staan overigens niet altijd te springen om grond te ruilen. Het komt voor dat ze grond moeten afstaan voor het aanleggen van een weg. Het is dus in het voordeel van de Provincie om het bureau zo laagdrempelig mogelijk te houden. Er worden afspraken gemaakt aan de keukentafel zodat de boeren vrijwillig willen ruilen.
Meer grond
In de grondnota is vastgesteld dat er meer grond en geld vrij wordt gemaakt voor het Kavelruilbureau. Zo kan meer hectare grond geruild worden in de toekomst.