'Rolstoeler die met bus reist, heeft dubbele beperking' (video)

'Rolstoeler die met bus reist, heeft dubbele beperking' (video)
'Rolstoeler die met bus reist, heeft dubbele beperking' (video) © OZ
Van der Maas in rolstoel 2

Rolstoel

MIDDELBURG - Van der Maas reisde een dag in een rolstoel op uitnodiging van CDA-Statenlid Maarten Janssens. Die is zelf getrouwd met een vrouw die in een rolstoel zit.  De busreis van de gedeputeerde die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, begon donderdagochtend even voor 8.30 uur in Vlissingen. Daar nam hij de bus naar Middelburg, waar hij moest overstappen om in Terneuzen te komen.  Later op de dag nam de gedeputeerde ook de trein om weer terug in Middelburg te komen.

Hoogteverschil

Na afloop zei Van der Maas dat hij de knelpunten nu zelf aan den lijve heeft ondervonden. "Mensen die elke dag in een rolstoel moeten reizen hebben eigenlijk een dubbele beperking. Behalve hun handicap, komen ze met een rolstoel heel veel obstakels tegen. Het hoogteverschil tussen een halte en een bus bijvoorbeeld. Een klein verschil is al een groot probleem voor iemand die met een rolstoel rijdt."
Provinciebestuurder Van der Maas reist een dag met een rolstoel
Provinciebestuurder Van der Maas reist een dag met een rolstoel © OZ
Eenzaam
Ook ontdekte Van der Maas dat in een rolstoel reizen met de trein geen pretje is. "Je moet met de NS bellen om ervoor te zorgen dat er een rijdplank is om de trein in en uit te komen. Als je eenmaal binnen bent, kun je niet in de coupé gaan zitten waar iedereen zit. Ik maakte maar een korte treinreis van Goes naar Middelburg, maar ik kan me goed voorstellen dat het op een langere afstand best wel eenzaam kan voelen."
1,2 miljoen euro
In december hebben Provinciale Staten besloten om 1,2 miljoen euro uit te trekken om het openbaar vervoer beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Het grootste deel van dat geld wordt gebruikt om het hoogteverschil tussen bushaltes en bussen aan te pakken. Volgens Van der Maas moeten eerst de grootste knelpunten worden aangepakt. "Maar ik realiseer me nu dat kleine obstakels ook een groot probleem kunnen zijn."