Brandweerpost Dreischor voorlopig gered

Brandweerpost Dreischor voorlopig gered
Brandweerpost Dreischor voorlopig gered © OZ
brandweer bestrijdt de brand
brandweer bestrijdt de brand © OZ

Extra onderzoek

ZIERIKZEE - De raad vindt dat er nog onvoldoende is nagedacht over de invulling van de brandweerzorg in Zeeland op de langere termijn. Daarom wil ze dat de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) daarvoor een visie ontwikkelt. Het liefst voor heel Zeeland, maar desnoods voorlopig alleen voor Schouwen-Duiveland. Daarin moet ook gekeken worden naar de rol en de beschikbaarheid van vrijwilligers in de toekomst. 
Discussie
Er wordt al maanden gesteggeld over de brandweerpost in Dreischor. De post zou volgens de Veiligheidsregio dicht kunnen als de post in Brouwershaven 24 uur per dag, 7 dagen per week bemenst is. Zelfs dan twijfelt de gemeenteraad nog of voor een deel van de gemeente de opkomstnorm behaalt wordt.

College akkoord
De raad verzoekt de VRZ om in afwachting van een visie geen onomkeerbare stappen te zetten zoals het sluiten of voorbereiden van een nieuwe brandweerpost in de gemeente. Burgermeester Gerard Rabelink heeft aangegeven dat het college zich geheel in het verzoek van de raad kan vinden en ermee naar het bestuur van de VRZ gaat.

Reactie Dreischor

De brandweerpost van Dreischor is blij de vraag van de gemeenteraad, maar weet ook dat dit geen enkele zekerheid biedt. "Het is afwachten in hoeverre het algemeen bestuur van de VRZ met dit verzoek van de raad omgaat. Als zij zeggen de plannen toch door te willen zetten, dan heb ik geen flauw idee wat er gebeurt", zegt ploegleider Peter Rentier.

2,5 jaar strijd

De kwestie speelt al tweeënhalf jaar. In december stelde het college van burgemeester en wethouders nog een sluiting van de post in Dreischor voor. "Nu wordt er gezegd dat ze het verzoek van de raad omarmen en dat duidelijk zullen maken bij de VRZ. Een vreemde wending. Voorlopig blijft het voor ons dus onzeker, maar wij geven niet op", zegt Rentier.