'De ramp loslaten is een onmogelijke missie' (video)

'De ramp loslaten is een onmogelijke missie' (video)
'De ramp loslaten is een onmogelijke missie' (video) © Omroep Zeeland
Overlevering watersnoodramp 2

Onmogelijke missie

BURGHSLUIS - Ella Bom uit Nieuwerkerk is geboren in 1954. Voor de ramp telde het gezin vier kinderen, drie meisjes en een jongen. Haar ouders zijn in de ramp twee dochters en een zoontje verloren. Een kind overleefde de ramp in het gezin. Ella kreeg naast haar eigen naam ook de namen mee van haar verdronken zussen en broer. Ella: "Dat vond ik ook vreemd, het is net alsof ze altijd over je schouder meekijken."

Altijd

Haar ouders hebben de ramp nooit los kunnen laten: "Het was een onmogelijke missie", legt Ella uit, "het verdriet was te zwaar om het te verwerken. Mijn vader en moeder hadden het altijd over de ramp en ik was een kind van na de ramp." Voor de ramp telde het gezin vier kinderen. De ouders van Ella zeiden dan ook wel eens tegen haar en haar jongere broertje: 'als de ramp niet was gebeurd dan waren jullie er misschien nooit geweest'. "Dat was best zuur." 
© Omroep Zeeland
Droomkinderen
De omgekomen kinderen bleven altijd deel uitmaken van het gezin. Hun foto's hingen aan de muur en de ouders van Ella waren ook altijd met de kinderen bezig die ze zijn verloren. Toch heeft Ella het haar ouders nooit kwalijk genomen al kwam het tijdens haar puberteit wel eens tot botsingen. "Dat zijn droomkinderen en ik ben echt", heeft ze toen gezegd. 

Gesprek

Ella heeft het wel met haar ouders gehad over hoe de ramp haar jeugd en leven heeft beïnvloed, al was dat wel moeilijk. "Ze zaten allebei in hun verhaal. Mijn vader had een rationeel verhaal en mijn moeder meer met de emoties en dat was voor hen toch moeilijk om te begrijpen hoe het voor mij was."
Foto van het gezin na de ramp, Ella staat linksonder.
Foto van het gezin na de ramp, Ella staat linksonder. © Omroep Zeeland
Zorg
Ella heeft naast de zus die de ramp heeft overleefd ook een jongere broer. Daar ging veel zorg naar uit van haar ouders. Daardoor moest Ella al jong meehelpen in het huishouden. Dat heeft er volgens haar voor gezorgd dat ze uiteindelijk in de zorg ging werken. Aan het eind van hun leven komen haar ouders in het verzorgingshuis terecht waar Ella werkt. Ze is dankbaar dat ze ook toen nog voor ze kon zorgen. "Ik hield ontzettend veel van ze en ik heb er altijd alles voor gedaan. Ik ben dankbaar dat ik dat heb kunnen doen."