Vijf provincies vragen miljarden voor krimpregio's

Vijf provincies vragen miljarden voor krimpregio's
Vijf provincies vragen miljarden voor krimpregio's © OZ
De Zeelandbrug
De Zeelandbrug © Andre Boot

Opeenstapeling van problemen

MIDDELBURG - Volgens de provincies Zeeland, Limburg, Friesland, Gelderland en Groningen ontstaat er een opeenstapeling van problemen, als er geen landelijke aanpak komt voor de krimpgebieden. Het gaat dan onder meer om het dalende aantal mensen dat deelneemt aan de arbeidsmarkt, lagere salarissen en gezondheidsproblemen. Dat schrijven ze gezamenlijk in het document Nederland in balans.

Jaarlijkse tot 400 miljoen

Ze willen daarom een transitiefonds, waaruit jaarlijks 350 tot 400 miljoen euro wordt gebruikt om te investeren in zaken als scholing, publieke gebouwen, de woning- en arbeidsmarkt en digitalisering. Dat geld staat nog los van de investeringen in bijvoorbeeld het overstappen op duurzame energie, waarvoor grote ingrepen in het landschap worden gedaan.

Symptoombestrijding

Met het huidige geld van zo'n 11 miljoen per jaar voor de krimpgebieden is het alleen mogelijk om de symptomen te bestrijden. De vijf provincies vragen nu juist om een structurele aanpak.

Voorsprong

De provincies komen nu met het document naar buiten, omdat ze de Randstad-lobby willen voor zijn. "Het stuk moet voor de verkiezingen naar buiten", zegt Alice van Unen van de provincie Friesland tegen het Dagblad van het Noorden. Volgens haar heeft de Randstad bij de lobby in Den Haag vaak een voorsprong op de omliggende provincies.