Angst voor lijken in de kast bij VRZ (video)

Angst voor lijken in de kast bij VRZ (video)
Angst voor lijken in de kast bij VRZ (video) © Omroep Zeeland
Voorbeschouwing Rapport VRZ

Gerrie Ruijs

OOST-SOUBURG - CU-fractievoorzitter Wim Dorst verwacht dat uit het rapport zal blijken dat vooral de bestuurscultuur binnen Veiligheidsregio Zeeland te wensen over laat. Aangezien VRZ vorig jaar een intern rapport over het slechte functioneren van directeur Ruijs lange tijd geheim hield voor Zeeuwse gemeenteraadsleden, verwacht Dorst weinig goeds. "Helaas", voegt hij er aan toe.
Lees ook: Vijf verwijten aan adres Veiligheidsregio-directeur Gerrie Ruijs 

Twynstra-Gudde
Maandag presenteert Veiligheidsregio Zeeland een onderzoeksrapport dat is uitgevoerd door organisatie-adviesbureau Twynstra Gudde. "Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken op het gebied van cultuur, structuur, leiderschap en kwaliteit van samenwerking binnen Veiligheidsregio Zeeland",  zo staat te lezen in de uitnodiging voor de persbijeenkomst in Kapelle.

Debat
Wim Dorst is zeker van plan iets met de aanbevelingen te doen en hij is niet de enige. De gemeenteraad in Schouwen-Duiveland heeft in oktober een motie over Veiligheidsregio Zeeland aangenomen. Zodra het onderzoeksrapport bekend is wil de raad een debat over de rol van de eigen burgemeester Gerard Rabelink. Die zou cruciale informatie hebben achtergehouden over de affaire Ruijs. De dertien Zeeuwse burgemeesters vormen het algemeen bestuur van VRZ. 
Fractievoorzitter SP Middelburg
Fractievoorzitter SP Middelburg © OZ

Spijt

Ook Jeroen van Dijen van de Socialistische Partij (SP) in Middelburg houdt zich intensief bezig met VRZ. Vragen van de SP en D66 over de terughoudende informatievoorziening over Veiligheidsregio Zeeland leidden al tot een spijtbetuiging van burgemeester Harald Bergmann.
Lees ook: Bergmann betuigt spijt: ik had raad moeten informeren

Verrotte bestuurscultuur
Ook over het nieuwe rapport heeft Van Dijen kritische vragen: "Hoe is zo'n verrotte bestuurscultuur kunnen ontstaan en waarom is er niet eerder ingegrepen als blijkt dat mensen hiervan op de hoogte waren?"