Huismus meest gezien in Zeeuwse tuinen

Huismus meest gezien in Zeeuwse tuinen
Huismus meest gezien in Zeeuwse tuinen © OZ
Merel
Merel © WimdeGraaf) (foto: OZ

Grote groepen

OOST-SOUBURG - Volgens Marijke Dijkman van Vogelbescherming Nederland, de organisator van de telling, is het geen verrassing dat de huismus het meest geteld is. "Huismussen leven in grote groepen. Daardoor eindigt de huismus altijd op de eerste plek", legt Dijkman uit. De mus is niet de vogel die in de meeste tuinen in gezien; dat is de de merel.

Top vijf

Na de mus is de merel het vaakst geteld, gevolgd door de kauw. De koolmees en de Turkse tortel completeren de Zeeuwse top vijf.

Trends

Afgelopen weekend was het de veertiende keer dat De Nationale Tuinvogeltelling werd georganiseerd. Volgens Dijkman van de vogelbescherming gaat de telling niet om de absolute aantallen vogels die er geteld zijn. "Als je elk jaar op hetzelfde moment, op dezelfde manier met zoveel mensen de tuinvogels telt, kan je trends uit die gegevens halen", zegt Dijkman. Zo ziet de vogelbescherming bijvoorbeeld dat het leefgebied van de huismus is veranderd. "Bij de huismus zie je heel duidelijk dat hij heel erg uit de versteende gebieden is verdwenen, maar nog wel in heel veel kleine kernen aanwezig is", verduidelijkt Dijkman.