Provincie zet in op minder aardgas

Provincie zet in op minder aardgas
Provincie zet in op minder aardgas © OZ
© OZ
MIDDELBURG - Stoomcompressor
Dow gaat het geld gebruiken voor een stoomcompressor die op wind- en zonne-energie draait. Daarmee kan het gebruik vaan aardgas flink worden teruggebracht. Het chemiebedrijf in Terneuzen wil met de proef aantonen dat dit ook op grote schaal kan gebeuren. Als de proef een succes is kunnen in de toekomst ook andere chemische fabrieken en raffinaderijen in Nederland de nieuwe techniek kunnen toepassen.
ITEM Aardgasloos Zeeland

Succes

Volgens gedeputeerde Ben de Reu kan het aardgasgebruik van Dow flink omlaag als de proef een succes wordt. Volgens hem is een extra voordeel dat de energierekening van het chemiebedrijf flink omlaag kan. "Bovendien kan de hele chemische industrie ervan meeprofiteren. Daarmee kan de industrie een flinke bijdrage leveren aan het verminderen van het aardgasgebruilk".
De nieuwbouw van huizen in Zeeland klimt uit het dal
De nieuwbouw van huizen in Zeeland klimt uit het dal © OZ

Aardgasvrije woonwijken

De provincie heeft ook een handtekening gezet onder een overeenkomst die ervoor moet zorgen dat er meer aardgasvrije woonwijken in Nederland komen. Nu is het nog bij wet verplicht dat in ieder nieuw huis een aardgasaansluiting komt. Maar het is de bedoeling dat die wet wordt veranderd, zodat er alternatieve duurzame energie gebruikt kan worden.

Experimenteren

Het wijzigen van de wet kan nog wel twee jaar duren. Maar er is wel ruimte om nu al te experimenteren met aardgasvrije woonwijken. Middelburg en Veere hebben aangegeven mee te willen doen met zo'n experiment. Maar volgens gedeputeerde Ben de Reu kunnen ook andere Zeeuwse gemeenten zich nog aansluiten.