Schouwen krijgt 23 struikelstenen in één dag (video)

Schouwen krijgt 23 struikelstenen in één dag (video)
Schouwen krijgt 23 struikelstenen in één dag (video) © Anke Tanihatu / Omroep Zeeland
Struikelstenen

Nabestaanden

SCHOUWEN-DUIVELAND - De struikelstenen worden in de stoep voor het huis van de families gelegd die daar tot aan hun deportatie in 1942 hebben gewoond. De steenleggingen worden bijgewoond door nabestaanden van de Joodse inwoners van Zierikzee, en ook rabbijn Jacobs en burgemeester Rabelink van Schouwen-Duiveland zullen aanwezig zijn.
Tentoonstelling Nieuwe Kerk
In de Nieuwe Kerk is een tentoonstelling te zien met foto's en krantenknipsels van de Joodse middenstanders in Zierikzee, zoals de slagersfamilie Wilkens, de familie Frenk en Labzowski met hun textielwinkels en de kleermakerij van de familie van Dijk.
Textielwinkel familie Labzowski
Textielwinkel familie Labzowski © OZ
Struikelstenen
Struikelstenen zijn kleine gedenkstenen van tien centimeter omtrek. Op elke steen zit een plaatje van messing met daarop de naam, geboortejaar en plaats en datum van overlijden. 
Eerste struikelsteen
In Nederland is de eerste struikelsteen in november 2007 in Borne gelegd. Sindsdien zijn in meer dan 75 gemeenten, waaronder Dordrecht, Amsterdam, Emmen, Hilversum en Gouda, dergelijke stenen geplaatst. De stenen worden gemaakt in Duitsland in het atelier van kunstenaar Gunter Demnig, die het project bedacht en elk gedenksteentje persoonlijk komt leggen.