Zeeuwse fietsers gingen twintig keer de aarde rond

Zeeuwse fietsers gingen twintig keer de aarde rond
Zeeuwse fietsers gingen twintig keer de aarde rond © OZ
OZ © Ria Brasser
OOST-SOUBURG - Door Zeeuwen opgezet
Dat Zeeland de hoogste score heeft van alle Nederlandse provincies is logisch, aangezien dit landelijke initiatief oorspronkelijk in 1992 door Zeeuwen is opgezet. Het doel is om mensen aan te sporen om met de fiets naar het werk te gaan, in plaats van met de auto.

Een derde

Hoewel Zeeland nog steeds de nummer één is, daalt het aantal kilometers wel ten opzichte van het jaar ervoor. Toen reden de Zeeuwen bij elkaar ruim 1,2 miljoen kilometer. De 900.000 kilometer van dit jaar is nog altijd een behoorlijk aantal als je het vergelijkt met de ruim 3 miljoen kilometers die landelijk werden verreden. Zeeland is namelijk goed voor bijna een derde van het landelijke totaal.

Geld bespaard

De in 2016 in Zeeland verreden 900.000 kilometer is nog goed voor bijna 156 duizend kilo aan CO₂ die niet in de atmosfeer terecht is gekomen. Ook hebben de deelnemers geld bespaard en is door het fietsen hun gezondheid verbeterd.

Opbrengst

Daarnaast kunnen de deelnemende werkgevers ook de gefietste kilometers van hun werknemers sponsoren. Met de opbrengst hiervan steunt Fietsen Scoort de fietsprojecten van CooP Africa. In Zeeland is op die manier ruim 8.000 euro opgehaald.

Werkgevers

Net als eerdere jaren was de EPZ de werkgever met de meeste gefietste kilometers van de werknemers, namelijk 211.000 kilometer. Daarna volgen Eastman Chemical in Middelburg met 93.000 kilometer en de gemeente Veere met 51.000 kilometer.