Gevonden munt levert 25.000 euro op

© OZ

Sint-Jansgoudgulden

VLISSINGEN - Huisarts Hilderik van Schaik vond de zeldzame munt uit de zestiende eeuw in Waalwijk. Het bleek een zogeheten Sint-Jansgoudgulden. Die werd tegen de regels in geslagen voor edelman Hendrick van Brederode (1531-1568).

Op tafel

"Ik had niet gelijk in de gaten dat het om een hele zeldzame munt ging", zegt Van Schaik. "Dat duurde wel een paar dagen. In de tussentijd lag de munt gewoon op tafel en op mijn bureau."

Florijn

Van Schaik ging op internet zoeken naar de munt, maar kwam in eerste instantie niet meer te weten dan dat het om een goudgulden ging, ook bekend als florijn. Uiteindelijk bleek de munt erg zeldzaam te zijn. "De conservator van het Teylersmuseum in Haarlem wist uiteindelijk te achterhalen waar de munt vandaan komt", vervolgt Van Schaik. "De andere bekende munt werd indertijd gekocht door de Nederlandse bank voor 16.000 gulden."

Kluis

De munt zou in een kluis terecht zijn gekomen als Van Schaik hem had gehouden. "Dat vond ik zonde, want dan kun je er niet naar kijken. Ik hoopte eigenlijk dat een museum de munt zou kopen om hem tentoon te kunnen stellen. Nu is de munt in privébezit, beter dan bij mij", besluit Van Schaik.

Amerikaan

De koper is een anonieme rijke Amerikaan. Hij kocht de munt voor 25.000 euro. Die heeft Nederlandse voorouders en verzamelt bijzondere Nederlandse munten. De munt staat nergens in de boeken omdat hij zo zeldzaam is.|

Studie

Van Schaik gebruikt het geld voor de studie van zijn kinderen. Volgens taxateur Tim Poelman had de munt meer dan 100.000 euro kunnen opleveren als deze iets groter was geweest.