'Voor mij is het iets positiefs in al die ellende' (video)

'Voor mij is het iets positiefs in al die ellende' (video)
'Voor mij is het iets positiefs in al die ellende' (video) © Omroep Zeeland
Kankerpatiënten bewegen online 1

'Eigenlijk wordt alles beter'

TERNEUZEN - Davy Lauret is een van de deelnemers aan het sportprogramma. Hij is behandeld voor longkanker en een paar jaar later aan een hersentumor. Nu gaat het goed met hem, al moet hij van ver komen. Het sporten helpt hem: "Door het sporten wordt het langzaamaan steeds beter. Ik ben weer fitter, mijn coördinatie wordt beter. Eigenlijk alles wordt beter." 

'Iets om naartoe te leven'

Ook voor Ilse van Doeselaar betekent het veel om te sporten: "Het is voor mij echt iets om naartoe te leven." Ilse van Doeselaar heeft borstkanker en is kortgeleden gestart met alle behandelingen. Van de chemo raakt ze zeer vermoeid. Twee keer thuis de trap op lopen valt al zwaar. Het sporten helpt haar om haar conditie niet al te veel te laten inzakken. 
© Omroep Zeeland

Training op maat

Een sportarts stelt vast hoeveel elke deelnemer in zijn conditie zou moeten kunnen. Iedereen krijgt een trainingsprogramma op maat. Een personal trainer en fysiotherapeut begeleiden bij het sporten. De persoonlijke trainingen kosten 1500 euro per deelnemer. Aan werkgevers van de deelnemers wordt een bijdrage gevraagd. Alle werkgevers hebben daar tot nu volmondig 'ja' op gezegd. De andere helft van de kosten wordt vergoed door Stichting Koesterpas, die geld heeft opgehaald met de Ziekenhuisloop.
Een moment niet ziek zijn
Het sporten zorgt niet alleen voor een betere lichamelijke conditie, maar heeft ook mentaal een positieve uitwerking. Alle deelnemers voelen zich beter. "Dit is mijn momentje dat ik even niet ziek ben. Hier ben ik mezelf", zegt Ilse van Doeselaar. "Ik leef er elke week naartoe. "Davy Lauret zat tijdens zijn ziekte het liefste binnen op de bank. Nu durft hij weer vaker naar buiten te gaan. Een boodschap doen, of bij de voetbalwedstrijd van zijn zoontje te gaan kijken. 'Ik ben zelfverzekerder', vertelt hij. "Ik twijfel niet meer om naar buiten te gaan. Ik kan alles weer aan eigenlijk."