Volg het Zeeuws Topsportgala live bij Omroep Zeeland

© OZ
GOES - Live op tv
Op het Zeeuws Topsportgala worden de Zeeuwse sportprijzen van 2016 uitgereikt. In zes verschillende categorieën worden de prijzen verdeeld. Omroep Zeeland zendt het sportgala van 20.30 tot 22.00 uur op tv uit.
De genomineerden werden in december 2016 bekend gemaakt, hieronder een overzicht: 

Genomineerden sportman

Genomineerden Sportgala 2016
Genomineerden Sportgala 2016 © Omroep Zeeland
Vier genomineerden maken dit jaar kans op de titel Zeeuws sportman van het jaar. Dressuurruiter Hans Peter Minderhoud (linksboven) greep tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro net naast een medaille. Sam van 't Westende (rechtsboven) werd Nederlands kampioen judo en pakte een vierde plaats op de Grand Slam in Abu Dhabi. Schaatser Niels Mesu (linksonder) won de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Atleet Tim Pleijte (rechtsonder) wist voor het eerst in zijn carrière de Kustmarathon te winnen.

Genomineerden sportvrouw

Genomineerden Sportgala 2016
Genomineerden Sportgala 2016 © Omroep Zeeland
Anne Terpstra (links) deed mee aan de Olympische Spelen en werd 15e tijdens het mountainbiken. Nancy van de Ven (midden), won vorig jaar de prijs voor beste vrouwelijke sporter van Zeeland, werd in 2016 tweede op het wereldkampioenschap motocross voor dames. Tennisster Lesley Kerkhove (rechts) deed mee aan de kwalificatietoernooien van alle Grand Slams.

Genomineerden sportploeg

Genomineerden Sportgala 2016
Genomineerden Sportgala 2016 © Omroep Zeeland
De dames van IJzendijke (links) promoveerden dit jaar naar de hoofdklasse van het vrouwenvoetbal. De rugby'ers van Oemoemenoe (midden) wonnen in de eerste helft van 2016 de Nationale Plate en in de tweede helft van 2016 behaalden ze de kampioenspoule. De korfballers van TOP Arnemuiden (rechts) wonnen de prijs voor sportploeg van het jaar in 2015, promoveerden dit jaar naar de ereklasse op het veld en werden kampioen in de zaalhoofdklasse.

Genomineerden sporttalent

Genomineerden Sportgala 2016
Genomineerden Sportgala 2016 © Omroep Zeeland
Dressuurruiter Jeanine Nieuwenhuis (links) won dit jaar twee Europese titels bij de Young Riders. Zowel bij de individuele proef als de kür op muziek werd ze eerste. Wielrenner Antwan Tolhoek (midden) won dit jaar de bergtrui in de Ronde van Zwitserland en dwong daarmee een contract af bij LottoNL-Jumbo. Voetballer Rick van Drongelen (rechts) werd kampioen met Sparta Rotterdam in de Jupiler League en de voetballer groeide uit tot aanvoerder van Oranje onder de 19.

Genomineerden aangepast sporter (lichamelijke beperking)

Genomineerden Sportgala 2016
Genomineerden Sportgala 2016 © Omroep Zeeland
Roeier Corné de Koning (links) werd dit jaar vierde op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Wielrenster Lisette de Heide (midden) pakte een derde plaats bij de Paracycling Cup in Italië en wielrenster Ellis van Loenhout (rechts) pakte een bronzen medaille op de wegwedstrijd van het Nederlands kampioenschap.

Genomineerden aangepast sporter (verstandelijke beperking)

Genomineerden Sportgala 2016
Genomineerden Sportgala 2016 © OZ
Wielrenster Irma van Duyn (links) pakte in 2016 twee nationale titels. Ze pakte zowel in de wegwedstrijd als in de tijdrit een gouden medaille. Atlete Shirley Kerkhove (midden) won vorig jaar de prijs voor beste sporter van het jaar met een verstandelijke beperking en is dit jaar weer genomineerd. Ze wist wereldkampioen te worden op de 800 meter. De derde genomineerde is Joannathan Duinkerke (rechts). De wielrenner pakte een wereldtitel op het wereldkampioenschap tijdrijden.
Jury
SportZeeland organiseert het Zeeuwse Sportgala. De presentatie van de avond is in handen van Studio Sport-presentator Gert van 't Hof. De vakjury beslist wie van de genomineerden er met de prijzen vandoor gaat. De jury van de sportprijzen bestaat dit jaar uit Patrick Vader (SportZeeland), Anjolie Engels (atletiek), Cor Moerman (topsportcoördinator CIOS), Mark Aalders (rolstoelbasketbal), Peter Boon (tafeltennis), Rudy Boogert (PZC) en Daniel Godinho Veiga (Omroep Zeeland).