Longfonds: Kies een ander loopevenement

Longfonds: Kies een ander loopevenement
Longfonds: Kies een ander loopevenement
gevaarlijk poeder
VLISSINGEN - Veiligheidsbrillen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne waarschuwt de organisatoren van de Color Runs dat ze maatregelen moeten nemen als ze de gekleurde poeders willen gebruiken. Ze moeten zorgen voor oogdouches en waterpunten voor het geval het nodig is de ogen te spoelen. En deelnemers en omstanders moeten veiligheidsbrillen en stofmaskers of mondkapjes dragen. 

Geen zorgen
Ook in Zeeland zijn er Color Runs, de grootste is in Vlissingen. De organisator daarvan, Anthony van den Berg,  maakt zich nergens zorgen om en gaat daarom ook geen extra maatregelen nemen voor de komende editie op 3 juni. Hij zegt zich al vijf jaren lang aan alle voorschriften te houden en dat alle gebruikte kleurstoffen van de editie in Vlissingen veilig zijn.  
Colours by the Sea
Colours by the Sea © Tanja van Eenennaam
Foto: Tanja van Eenennaam
'Zoek iets anders'
Het Longfonds neemt nu ook een duidelijke stelling in. "We kunnen ons voorstellen dat het leuk is om aan dit soort evenementen mee te doen. Maar zeker voor mensen met astma of een andere longaandoening is het beter Color Runs te mijden. Vooral vanwege alle fijnstoffen die vrij komen. Er zijn voldoende andere leuke loopevenementen zonder die risico's. Overigens ook voor mensen die geen astma hebben is het beter om inademen van veel fijnstof te mijden", aldus Pauline van Voorst van het Longfonds.
Zetmeel
De organisatie van Colours by the Sea in Vlissingen gebruikt zetmeel als grondstof. Dat wordt ook bevestigd door een longarts van ZorgSaam. Die wil zich verder niet in de discussie mengen. "Want ook het RIVM weet vast waar zij het over heeft."