Kankerpatiënten herstellen sneller door sport (video)

Kankerpatiënten herstellen sneller door sport (video)
Kankerpatiënten herstellen sneller door sport (video) © Omroep Zeeland
kankerpatiënten bewegen online 2

Minder misselijk

TERNEUZEN - Oncologisch verpleegkundige Linda van den Abeele van ZorgSaam merkt dat patiënten die meer bewegen sneller herstellen van de chemo. "Tijdens de behandeling sowieso, zien we dat mensen gewoon minder risico hebben." Het heeft ook effect op de misselijkheid. Van den Abeele: "Mensen herstellen ook beter van de chemo als ze in beweging blijven. Mensen die een goede conditie hebben ervaren de behandeling toch als minder zwaar."

Vermoeidheid

De zware behandelingen vergen veel energie van het lichaam, waardoor vermoeidheid, conditieverlies en spierafbraak ontstaan. Patiënten zijn geneigd om rust te nemen om zo energie te sparen en vermoeidheid te voorkomen. Maar uit wetenschappelijke studies blijkt, dat sporten en intensief bewegen tijden chemotherapie de vermoeidheid en het conditieverlies juist kan verminderen en verlies van spieren kan beperken.

Juist zo belangrijk

De specialisten van de afdeling Oncologie van ZorgSaam zijn blij met het nieuwe bewegingsprogramma. "Het is juist zo belangrijk om in beweging te blijven tijdens de chemo, omdat mensen zich beter voelen en minder complicaties hebben", zegt oncoloog-hematoloog Marjan van Dijk, "Maar ook omdat het de overleving ten gunste zou beïnvloeden."
© OZ

Bewegingsprogramma

Het nieuwe bewegingsprogramma is ontwikkeld door Healthcenter Bodyline en Stichting Koesterpas.  De patiënten sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut en een personal trainer. Voor iedereen wordt een sportprogramma op maat gemaakt door een sportarts. Die werkt nauw samen met de oncologen van ziekenhuis ZorgSaam. 

Opgeven is geen optie

De patiënten moeten flink trainen. Als de sportarts heeft vastgesteld wat een patiënt zou moeten kunnen, dan wordt de patiënt daaraan gehouden. "Dan zeggen we: 'Nog even doorgaan. Volhouden!", zegt organisator John Smael. Motto van de trainingen is 'Opgeven is geen optie'. 
Vergoeding 
De kosten voor het bewegingsprogramma komen niet uit het budget van het ziekenhuis. De sporttraining is een extraatje naast de reguliere medische behandeling. De kosten van 1500 euro per deelnemer worden door de werkgevers van de deelnemers en uit de opbrengsten van de sponsorloop Ziekenhuisloop betaald.