VVD-kandidaat: Zeeuwse lobby in Den Haag moet beter (video)

VVD-kandidaat: Zeeuwse lobby in Den Haag moet beter (video)
VVD-kandidaat: Zeeuwse lobby in Den Haag moet beter (video) © Omroep Zeeland
Kandidaat VVD online 2

Oliemannetje

VLISSINGEN - Bosman is nu een van de oliemannetjes tussen Zeeland en Den Haag. Hij lobbyde bijvoorbeeld voor de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen. Hij is trots op het resultaat. "De marinierskazerne is een succesverhaal. Daar moeten we trots op zijn." Maar geeft ie toe; daarvoor waren ook alle partijen nodig. Provincie, waterschap en gemeenten werkten volgens hem eindelijk een keer effectief samen.

Kazerne komt er

Bosman maakt zich geen zorgen over de komst van de marinierskazerne. VVD-minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei eind februari dat nog altijd de stekker eruit getrokken kon worden. In Zeeland is daar met verbazing en bezorgdheid op gereageerd. Bosman: "De aanbesteding is de deur uit, het gaat gewoon door. De minister wil met haar uitspraak druk op de inschrijvingen zetten. Want het moeten natuurlijk geen gouden kranen worden."

Gezamenlijk

Het succes smaakt naar meer, maar dan is die samenwerking essentieel.  Bosman: "Dat we dan niet overvallen worden door een willekeurige gemeente die naar Den Haag komt om eigen belangen te behartigen. Het moet een gezamenlijk verhaal worden."
22 kilometer uit de kust
22 kilometer uit de kust © OZ

Kansen

Kansen genoeg voor Zeeland, ziet Bosman. De bouw van grote windmolenparken op zee bijvoorbeeld. "We hebben hier prachtige havens. We zullen als Zeeland de ambitie neer moeten zetten. Die havens sluiten perfect aan bij de ondersteuning van de bouw en het onderhoud van de windmolens." Ook in andere duurzame projecten liggen volgens hem kansen. Zoals het biopark in Terneuzen, een groot project waarbij bedrijven gebruik maken van elkaars warmte of afvalproducten. "Maar dat betekent wel, dat we er met z'n allen achter moeten gaan staan."

Geld voor Zeeland

Het rapport Balkenende concludeert dat er geld nodig is voor Zeeland. En, herkenbaar voor Bosman, Balkenende schrijft dat Zeeland dan wel met goede plannen moet komen. Bosman: "Die belofte ligt er en daar let ik heel sterk op".

'Goed verhaal'

Bosman, diplomaat achter de schermen om Zeeuwse projecten van de grond te krijgen, gaat voor een nieuwe termijn in de Tweede Kamer. Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen. Of het spannend voor hem is? "Nee, ik ben vol vertrouwen. We hebben een goed verhaal."