In Zeeland daalt werkloosheid snelst

In Zeeland daalt werkloosheid snelst
In Zeeland daalt werkloosheid snelst © OZ
Vacatures UWV
Vacatures UWV © OZ

Vergelijking

GOES - Er waren aan het einde van 2016 ruim 7.000 werklozen in Zeeland. Dat is absoluut en relatief het minste van Nederland. Maar het CBS heeft ook berekend hoe snel de werkloosheid is gedaald. Zeeland komt met een afname in één jaar tijd van twintig procent boven aan de ranglijst. De provincies Utrecht (18,8 procent) en Limburg (16,7) komen op de tweede en derde plaats.

Kaartje

In Hulst, Terneuzen en Borsele neemt de werkloosheid het snelst af. In Hulst zelfs met 23 procent. In Kapelle het minst snel, maar daar zijn toch nog ruim vijftien procent minder werklozen in 2016 dan in 2015. Klik op het kaartje voor de details per gemeente. De getoonde afname is het percentuele verschil tussen 2015 en 2016. De percentages van de beide jaren zijn dus niet van elkaar afgetrokken.

Kaartje afname werkloosheid Zeeland

Jongeren

De werkloosheid neemt onder alle leeftijdsgroepen af in Zeeland, maar onder jongeren (tot 35) wat minder sterk dan onder oudere werknemers.

Uitzendwerk

Het aantal uitzendbanen nam in Zeeland in 2016 het snelst toe: in één jaar tijd 300 méér, bleek al in januari uit cijfers van het UWV. Op de tweede plaats komt het herstel in de gezondheidszorg: 230 banen erbij. Het was ook die sector die twee jaar geleden te maken had met een grote ontslaggolf. Ook in de bouw (negentig banen extra) en in de handel (130 banen extra) gaat het nu beter.