Ruilwinkel niet alleen voor minima (video)

Ruilwinkel niet alleen voor minima (video)
Ruilwinkel niet alleen voor minima (video) © OZ
Ruilwinkel Goes

Verhuizing

GOES - De winkel voor minima biedt ook ruimte voor dagbesteding en re-integratie. De gemeente Goes betaalt zo'n 100.000 euro per jaar mee omdat de ruilwinkel een uniek concept is. De ruilwinkel begon met een kleine ruimte in Goes-Noord. Inmiddels zit de winkel in een groot pand aan de rand van het centrum. Een paar weken geleden heeft de 10.000 klant zich ingeschreven.
Behoefte
Volgens coördinator Nel Bouterse voorziet de ruilwinkel in een grote behoefte onder minima. Daarnaast is het een plek voor ontmoeting, waardoor de leefbaarheid in de wijk wordt bevorderd. En de ruilwinkel biedt ruimte voor integratie. Het gaat hierbij voornamelijk om kwetsbare burgers. 

Ruilprincipe

Mensen kunnen op basis van een ruilprincipe spullen met elkaar uitwisselen. Het draait allemaal om punten. Lever je spullen in, krijg je punten. En neem je iets mee naar huis, dan kost dat punten. Daarnaast heeft de ruilwinkel sinds kort een 'repair service' waar vrijwilligers spullen die binnen worden gebracht repareren.
Klussendienst
Ook heeft de ruilwinkel een 'klussendienst', waar klanten gebruik van kunnen maken. Mensen die daarvan gebruik maken, leveren net als bij de winkel gespaarde punten in.
© OZ

Gemeente

Ook de gemeente vindt de ruilwinkel van grote waarde voor Goes en omstreken. De ruilwinkel sluit volgens wethouder André van der Reest uitstekend aan bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeente subsidieert de ruilwinkel daarom jaarlijks met een bedrag van 95.800 euro. Die subsidie is gericht op de financiering van de coördinatoren die werkzaam zijn bij de Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO). Daarnaast ontvangt de ruilwinkel nog een bedrag van 15.000 euro voor het coördineren van de Klussendienst. 

Waarom niet in andere gemeenten?

Naast Goes heeft ook Zierikzee sinds 4 maanden een ruilwinkel. Van de Reest begrijpt niet dat er nog maar twee ruilwinkels zijn in Zeeland. Juist omdat het zo goed aansluit bij de WMO en vanwege het unieke concept zou het een veel breder draagvlak moeten krijgen in Zeeland en daarbuiten. "Ik nodig elke gemeente dan ook uit om eens een bezoekje te brengen aan de ruilwinkel in Goes."