IJslanders noemen ons 'een complete schande' (video)

IJslanders noemen ons 'een complete schande' (video)
IJslanders noemen ons 'een complete schande' (video) © YouTube

Iceland Second

Introductievideo

MIDDELBURG - De video is in navolging van Zondag met Lubach (en onder meer Omroep Zeeland) gemaakt door de IJslandse website Nútíminn. In de introductievideo wordt IJsland op ludieke wijze voorgesteld aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

'Neanderlands'

Al snel na de start van de video zetten de makers zich af tegen Nederland. Bij een satellietbeeld van Nederland en België wordt Trump door de voice-over aangespoord om vooral de 'Neanderlands' te vergeten, waarna de voice-over vervolgt met de tekst 'They are a disgrace', met daarbij beelden van de iconische Middelburgse kerktoren.

Niet dezelfde beelden

Waarom er op die plek in de video gekozen is voor beelden van de Lange Jan is nog onduidelijk. Een voor de hand liggende verklaring zou zijn dat de makers het shot van de Lange Jan in de Zeeuwse introductievideo hebben gebruikt, maar wanneer die twee beelden naast elkaar worden gelegd, is duidelijk te zien dat het niet dezelfde beelden zijn.
Lange Jan in IJsland second-video versus Zeeland second-video
Lange Jan in IJsland second-video versus Zeeland second-video © OZ

Tour de France

Mogelijk zijn de gebruikte beelden van de Lange Jan afkomstig uit de internationaal uitgezonden etappe van de Tour de France. Toch een hele eer voor onze provincie, dat wij blijkbaar in het buitenland worden gezien als hét uithangbord van Nederland. Aan de andere kant: als je de Zeeuwse introductievideo gezien hebt, is dat ook wel weer te begrijpen.

Zeeland second: a message to president Trump