Sven en Martijn activeren ruim 700 zonnepanelen in Terneuzen

Leerlingen van de Antoniusschool uit Axel en de 'vakmanschapsroute' van het Centrum voor Toptechniek mochten vandaag samen met wethouder Frank van Hulle in Terneuzen 744 zonnepanelen activeren. Met een hoogwerker gingen zij het dak op van het gemeentelijk gebouw Koegors waarin hulpdiensten zoals de brandweer en ambulance zijn gehuisvest.

In totaal kwamen er tachtig leerlingen naar de feestelijke opening. Deze leerlingen zijn betrokken bij projecten over techniek en zijn daarom uitgenodigd. De uitverkorenen Sven de Bakker en Martijn van Loon mochten de zonnepanelen met een druk op de rode knop activeren, maar daarvoor moesten ze wel het dak op.

Hoogwerker

Voor de twee jongens was het tripje met de hoogwerker toch wel een beetje spannend. "Ik ben alleen in de achtbaan zo hoog geweest, maar voor de rest nog nooit", vertelt de 15-jarige Martijn. De 11-jarige Sven durfde niet naar beneden te kijken: "Ik heb een beetje hoogtevrees."

De leerlingen mochten een ritje maken in de solar auto van TU Eindhoven (foto: Omroep Zeeland)

De jongens zijn weer veilig beneden gekomen en daar stond als verrassing de solar auto van TU Eindhoven op hun te wachten. De auto rijdt op zonnepanelen en won onlangs voor de derde keer de internationale prijs voor zonneauto's tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De auto maakte veel indruk op Sven: "Dat ze op het idee komen om zonnepanelen op het dak te doen van een auto vind ik wel heel erg mooi."

Energiezuinige toekomst

De 774 zonnepanelen op het dak van de Koegors levert energie voor 57 huishoudens van vier personen. Hiermee bespaart de gemeente Terneuzen op de energiekosten.

Meer over dit onderwerp:
zonnepanelen Terneuzen Koegors Frank van Hulle
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws