Is de Zeeuwse historische boerderij nog te redden? (video)

Is de Zeeuwse historische boerderij nog te redden? (video)
Is de Zeeuwse historische boerderij nog te redden? (video) © oz
Historische boerderijen instart1

Beeldbepalend

OOST-SOUBURG - De provincie heeft de stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en de stichting Landschapsbeheer Zeeland opdracht gegeven om een inventarisatie te maken van ruim 400 historische boerderijen in Zeeland. De boerderijen behoren tot de topstukken van de vier- á vijfduizend Zeeuwse boerderijen van vóór 1960. Omdat ze beeldbepalend zijn en een rol spelen in de aantrekkingskracht voor toeristen, wil de provincie weten hoe het er mee staat. Het inventarisatieproject duurt twee jaar en is nu halverwege.

Pareltjes

Volgens Marinus van Dintel van SCEZ is nu al te zien dat door modernisering boerderijen hun cultuurhistorische waarde verliezen en dat andere, authentieke boerderijen door geldgebrek bouwvallig worden. Ook nemen de boerende eigenaars, volgens landelijke trend af. Hoewel niet alles kommer en kwel is - "We komen ook nog echte pareltjes tegen"- is de ontwikkeling zorgelijk. 
© oz

Herbestemming

Als het project ergens in de helft van 2018 klaar is, dan zal de provincie een definitieve lijst van topstukken samenstellen. Die krijgen financiële hulp of hulp op ruimtelijk niveau, zoals begeleiding bij bestemmingsverandering en het verlenen van vergunningen. Als er een herbestemming gevonden kan worden waardoor de boerderij behouden blijft zonder zichtbare modernisering, dan kan een aantal topstukken alsnog behouden blijven.

Opknappen

Er zijn ook andere opties. Een voorbeeld hiervan is de boerderij van de familie Van Strien bij Wolphaartsdijk. Die is al sinds 1600 in handen van deze familie, maar bij de laatste nazaat van de Van Striens leek de boerderij met gigantische schuur ten onder te gaan. Adrie van Strien heeft de boerderij nu overgedaan aan de stichting Het Zeeuwse Landschap. Deze gaat de boerderij opknappen en onderhouden en er eventueel een nieuwe bestemming voor zoeken. In ruil daarvoor kan de familie Van Strien op het erf blijven wonen.