App maakt agent supersnel (video)

App maakt agent supersnel (video)
App maakt agent supersnel (video) © Omroep Zeeland
Smartphones politie

Vroeger meldkamer

GOES - Voorheen moest een agent voor deze vragen de meldkamer oproepen. Een agent doet zo'n zeventig van deze oproepen per dag. Dan kwam het ook wel eens voor dat een agent niet de eerste was in de rij bij de meldkamer, of dat de meldkamer met een spoedgeval bezig was.

Zelf informatie opvragen

Het kon daarom soms wel even duren voor de agent op straat het antwoord had waar hij op stond te wachten. Nu kan hij zelf de informatie opvragen. De app heeft als naam de afkorting 'MEOS' gekregen wat staat voor 'Mobiel Effectiever Op Straat'.

Scannen

"Het is een flinke stap vooruit", volgens hoofdagent Gijs Flipse van het politiebureau in Goes. Hij demonstreert hoe snel de app werkt met een rijbewijs dat hij scant met zijn telefoon. Na enkele seconden komt de informatie van de persoon in beeld, compleet met de foto's die bij het rijbewijs horen. Een agent kan op die manier snel controleren wie hij voor zich heeft.
© Omroep Zeeland
Beveiliging
Via de smartphone kan de agent de politiedatabase raadplegen. Om te voorkomen dat kwaadwillenden er gebruik van kunnen maken is de telefoon zelf beveiligd met een vingerafdruk of code en moet de agent voor de app nog apart inloggen, zodat alleen hij er gebruik van kan maken. De komende tijd laat de politie nieuwe programma's ontwikkelen die de politiesmartphone nog waardevoller moeten maken voor de agent op straat.