Neeltje Jans wil bruinvissen gaan houden

Neeltje Jans wil bruinvissen gaan houden
Neeltje Jans wil bruinvissen gaan houden © OZ
Twee bruinvissen
Twee bruinvissen © OZ
ITEM bruinvissen Deltapark
NEELTJE JANS - Bruinvissen over
Een zusterpark van het Deltapark - het Dolfinarium in Harderwijk - heeft bruinvissen over. Bert van de Hoef, directeur van het Deltapark Neeltje Jans, denkt dat de bruinvissen goed passen bij Neeltje Jans. "Bruinvissen komen in de Oosterschelde voor, dus denken wij dat het een taak van het deltapark is om ook over deze dieren voorlichting te geven", laat Van de Hoef weten. 

Gestrand

Het gaat om dieren die ooit zijn gestrand. Normaal gesproken worden de zeezoogdieren na hun revalidatieperiode weer uitgezet in het wild, maar sommige dieren konden om gezondheidsredenen niet terugkeren naar de zee en worden dus in gevangenschap gehouden. Ze kunnen niet zelf voor hun voedsel zorgen, bijvoorbeeld omdat er iets mis is met een vin of de staart

Zeeleeuwen

Het park wil samen met onderzoeksinstituut Seamarco onderzoek doen naar de effecten van geluid op bruinvissen. De dieren moeten komen in het oude bassin van de zeeleeuwen. Die verhuizen namelijk binnenkort naar een nieuw bassin. Van de Hoef denkt in eerste instantie aan twee bruinvissen voor het pretpark. Hij denkt binnen een paar weken groen licht te krijgen voor de komst van de beesten.

Wilde bruinvissen

Maar niet iedereen is voorstander van het plan. Zo zijn sommige natuurorganisaties tegen het houden van dolfijnen en walvissen. Bovendien vinden zij dat de wilde bruinvissen ook al goed te zien zijn in de omgeving van het Deltapark.

— Kees van der Vlugt (@KeesvanderVlugt)
">

Bruinvisafluisterinstallatie

Zo zijn de dieren ook te beluisteren via een zuil op het Havenhoofd van Zierikzee. Dat is al een van de beste plekken in Zeeland om bruinvissen te spotten, maar door de bruinvisafluisterinstallatie weet je ook of ze er zijn als ze allemaal net onder water zitten. Het geluid van de bruinvissen wordt opgevangen door een afluisterboei en op hoorbare toonhoogte afgespeeld bij de zuil.
Slechte omstandigheden
Ook uit de reacties op het bericht van Omroep Zeeland op Facebook over het voornemen van Deltapark Neeltje Jans om bruinvissen naar het park te halen blijkt dat er veel weerstand is tegen dat plan. In de reacties wordt gesproken over slechte omstandigheden waaronder de dieren in het Dolfinarium van Harderwijk gehouden zouden worden. 

Aanvulling


Toch denkt Van de Hoef dat de bruinvissen een aanvulling zijn op de in de natuur voorkomende zeezoogdieren. De dieren kunnen sowieso niet terug de natuur in, omdat ze niet hun eigen voedsel kunnen vinden.

Onderzoek

Ze moeten weg bij het Dolfinarium, want daar is geen plek meer voor ze en in het Deltapark is die plek er wel. Bovendien worden de dieren volgens Van der Hoef ingezet voor wetenschappelijk onderzoek en bij voorlichting over bruinvissen aan de bezoekers van het park.