Druppeltechniek 'baanbrekend' voor zilte teelt

Akkerbouw in Biervliet
Akkerbouw in Biervliet © OZ

Hogere zoutconcentraties

OOST-SOUBURG - De onderzochte aardappelen, wortels, uien, kool en broccoli bleken veel hogere zoutconcentraties aankunnen dan tot nu toe werd gedacht. Vooral één aardappelras blijk zeer hoge zoutconcentraties te kunnen verdragen. Maar dan moeten ze het zoute water wel wel rechtstreeks op de wortels gedruppeld krijgen. 

Rechtstreeks op de wortels

Als van bovenaf zout water op de planten gesproeid wordt, gaan die dood. Maar blijkbaar kunnen de planten er wel tegen als datzelfde zoute water alleen de wortels raakt en niet de rest van de plant.

Baanbrekende oplossing

Volgens de onderzoekers gaat het om een baanbrekende oplossing en heeft Nederland hiermee een troef in handen om het wereldwijde voedselprobleem aan te pakken. Wereldwijd lopen landbouwers tegen het probleem aan van een verziltende grond.

Zoet en zout water

Het onderzoek is gedaan op Texel. Voor Zeeland is het interessant, omdat ook de landbouwgrond in onze provincie steeds verder verzilt. Daarom is Zeeland de provincie waar voor het eerst de verdeling van zoet en zout water in kaart is gebracht. De resultaten van dat onderzoek werden eind vorige maand bekendgemaakt.
© OZ

Kustlaboratorium

Niet alleen op Texel, maar ook in Zeeland wordt onderzoek gedaan naar zilte teelt. Zoals in het Kustlaboratorium bij Breskens, dat vorige maand in gebruik werd genomen. Maar ook Zeeuwse akkerbouwers experimenteren al jaren met zilte teelt.

Vervolgonderzoek

Volgens een woordvoerder van het Texelse onderzoeksbureau lopen er ook gesprekken met Zeeuwse partijen voor vervolgonderzoek in Zeeland. Hij hoopt daarover binnenkort meer concrete uitspraken te kunnen doen.

Rapport

De onderzoekers hebben hun onderzoeksrapport woensdagmiddag aangeboden aan Martijn van Dam van Economische Zaken. Het ministerie van Van Dam ziet de methode als een belangrijke oplossing voor de verzilting van de landbouw en het dreigende voedseltekort wereldwijd. "Wereldwijd is een miljard hectare aan landbouwgrond door verzilting afgeschreven. Met onze kennis en onze gewassen kan die grond weer gebruikt worden om voedsel te produceren."

Verzilt

In heel Nederland is in 2030 circa 125.000 hectare grond verzilt. Dit komt doordat de zeespiegel stijgt, terwijl de bodem daalt en er door droge zomers minder zoet water binnenkomt. Het gevolg is steeds meer zout in de bodem en landbouwgrond die onbruikbaar wordt.