Historische overwinning De Ruyter wordt herdacht met vaartocht

Schilderij van de slag bij Chatham door Pieter Cornelisz van Soest
Schilderij van de slag bij Chatham door Pieter Cornelisz van Soest © Wikipedia (rechtenvrij)
VLISSINGEN - Schilderij van de slag bij Chatham door Pieter Cornelisz van Soest

Ketting

In 1667 voer de vloot van de Zeeuwse zeeheld midden in de nacht door een ketting die de Theems afsloot. Bij Chatham liet hij meerdere Britse oorlogsschepen zinken. Ook enterden de Nederlanders de HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot, en namen die mee naar Nederland. Met die slag bij Chatham werd de oorlog tussen Nederland en Engeland beëindigd.

Spiegelversiering

De spiegelversiering van de achtersteven van het zeventiende-eeuwse oorlogsschip is nog altijd eigendom van Nederland. Het is onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum. Wel werd het in 2012 tijdelijk uitgeleend aan het Nationaal Maritiem Museum in Greenwich, Engeland.

Meer aandacht

De Engelse nederlaag wordt dit jaar in Chatham groots 'gevierd' en het leek de Nederlandse zeilers leuk om daaraan mee te doen, vertelt Bart de Bakker van Vereniging van Kustzeilers. "We houden van zeilen, dus leek ons dit leuk om te doen. En we hopen dat er hierdoor ook meer aandacht komt voor het zeezeilen."
ITEM Chatham

Jubileumfeest

De vaartocht naar Chatham en het daarop volgende jubileumfeest in die Engelse plaats staan gepland voor 13 juni. De negentig zeiljachten verzamelen zich een dag eerder al, op 12 juni, in de eerste binnenhaven in Vlissingen. De volgende ochtend zal de vloot uitvaren richting Chatham.