Zeeuwse kunstenaars in actie tegen populisme

Zeeuwse kunstenaars in actie tegen populisme
Zeeuwse kunstenaars in actie tegen populisme © oz
Kunstenaars tegen populisme

Maritieme kunst

MIDDELBURG - Een van de Zeeuwse kunstenaars die zich zorgen maken, is beeldend kunstenaar Ludo van Well uit Middelburg. Met zijn maritieme beelden wil hij strijden. "Strijden voor wat we hebben." Van Well is bang dat populistische politici weinig aandacht voor het milieu zullen hebben.

Dolfijnen met wieltjes

Van Well maakt maritieme kunst: "Ik maak veel vissen die zich hervormen om te kunnen leven. Dolfijnen met wieltjes, die daarmee over de vervuilde bodem van de oceaan kunnen rijden. Vissen die zich met parapluutjes beschermen. Vissen die motortjes en waterski’s nodig hebben om verder te kunnen gaan."

Taak

De kunstenaar voelt het als zijn taak om mensen met zijn beelden aan het denken te zetten. "Een kunstenaar die dat niet doet maakt maar saaie plaatjes", zegt hij. Hij hoopt daarom ook dat hij met zijn werk mensen kan aansporen bij de komende verkiezingen voor het milieu te stemmen en daarmee niet per se aan zichzelf te denken. "Mijn baard is al grijs, maar het is ook belangrijk hoe onze aarde erbij ligt voor onze kinderen en kleinkinderen", vindt de beeldend kunstenaar.
© Omroep Zeeland
Gestikte vissen
De kunstenaar is niet de enige die zich verzet tegen het opkomende populisme. Meerdere Zeeuwse kunstenaars maken zich er hard voor, waaronder Yolanda Roosen uit Middelburg. Zij maakte een beeld van een vis die gestikt is in plastic, met in het achterhoofd hetzelfde thema als Van Well.