Code oranje: KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten

Code oranje: KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten
Code oranje: KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten © KNMI
Storm in Westkapelle
Storm in Westkapelle © Jesse Meliefste
ITEM Jordi Bloem over storm

Zware westerstorm

OOST-SOUBURG - Volgens de voorspellingen gaat het om een zware westerstorm, die ook delen van Zeeland gaat treffen. Waar woensdag nog werd gesproken over windkracht 9 en windstoten tot 100 kilometer per uur is de voorspelling voor Zeeland nu veranderd naar windkracht 10 en windstoten op sommige plaatsen zelfs tot 130 kilometer per uur.

Ook Zeeland

Die hoge windsnelheden werden woensdag alleen voorspeld in Noord- en Zuid-Holland, Groningen, Friesland en de Waddeneilanden. Maar nu wordt ook Zeeland in dat lijstje opgenomen. Vooral aan de westkust van Schouwen-Duiveland en Walcheren worden harde windstoten verwacht.

Overlast

Donderdagochtend al zorgde de wind voor overlast op de N57 bij Scharendijke. Daar waaide het zand van de duinen de weg op. Het hoogtepunt van de storm wordt aan het einde van de middag en begin van de avond verwacht. De ANWB verwacht dan ook een zware avondspits. 

— Weginspecteur Wilco (@WIS_Wilco)
">

Veel stormschade verwacht

Meteorologen verwachten dat de storm voor veel schade zal zorgen, bijvoorbeeld door bomen die omwaaien. Ook het treinverkeer kan ontregeld raken door takken of bomen op het spoor. De Nederlandse Spoorwegen hebben al aangekondigd met een aangepaste dienstregeling te rijden.

Veerdiensten

Mogelijk vallen ook veerdiensten uit, zoals het fietsvoetveer tussen Vlissingen en Breskens, omdat de westerstorm hoge golven kan veroorzaken. Vooralsnog lijken de zeeweringen niet in gevaar te komen, er worden geen extreem hoge waterstanden verwacht.