Stroomdiefstal wietkweek kost Zeeuwen drie euro per jaar

Stroomdiefstal wietkweek kost Zeeuwen drie euro per jaar
Stroomdiefstal wietkweek kost Zeeuwen drie euro per jaar © Politie Zeeland-West-Brabant
Wietkwekerij Kapelle
Wietkwekerij Kapelle © Politieteam Oosterscheldebekken
ITEM cijfers hennepkwekerijen stroomroof

Woonwijken

GOES - De meeste kwekerijen zijn in Zeeland te vinden in woonwijken. Dat is volgens Marieke de Wild van Enduris opvallend, want in de rest van het land zitten ze vaak juist op industriegebieden of afgelegen plaatsen.

Wietkwekerijen opgerold

In het hele land zijn in 2016 4300 wietkwekerijen opgerold waar in totaal ongeveer 136 miljoen kilowattuur aan elektriciteit was gestolen. Dat meldt de landelijke organisatie Netbeheer Nederland, waarin ook Enduris vertegenwoordigd is.
Amateuristische stroomvoorziening wietkwekerij in Middelburg
Amateuristische stroomvoorziening wietkwekerij in Middelburg © Politieteam Walcheren

Bijna 1 miljard kilowattuur

Deze cijfers gaan over de opgerolde wietkwekerijen, maar het totale aantal wietkwekerijen ligt waarschijnlijk veel hoger. Naar schatting wordt jaarlijks voor bijna 1 miljard kilowattuur aan stroom illegaal afgetapt voor wietkwekerijen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar tijd aan stroom verbruiken.

Brandgevaar
Vaak is de stroomvoorziening ook op amateuristische wijze aangelegd, met brandgevaar als gevolg. Netbeheerders als Enduris hebben de veiligheid van de energieaansluiting in de panden waar de kwekerijen zijn ontdekt hersteld. De kosten daarvoor worden zoveel mogelijk kosten alsnog verhaald op de criminelen.